Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Hallå där...

...Henrik Östberg, direktör för Corporate Responsibility på Boliden, bolaget som har utsetts till årets mest föräldravänliga och jämställda arbetsplats och får ta emot utmärkelsen Guldnappen av Unionen.
Petra Rendik Publicerad

Vad betyder det för er?

- Vi är såklart oerhört glada för att bli uppmärksammade på ett område som företag  i vår mansdominerade bransch kanske inte blir i vanliga fall.

Varför är ni värdiga guldnappsvinnare?

- Jag tror i och för sig att det finns många värdiga vinnare bland svenska företag. För vår del handlar det om den attityd och inställning vi har i bolagets ledning och de lokala ledningarna ute i verksamheten gentemot föräldraledighet både när det gäller män och kvinnor.

- Föräldraledighet är en icke-fråga om man säger så. Vi har flera exempel på när vi har ringt upp föräldralediga och erbjudit en befordran därför att den personen anses vara den bästa kandidaten för uppdraget.

Det är egentligen en IT-avdelning hos er som nominerades av en kvinna som blev anställd när hon var gravid. Genomsyras hela företaget av ett jämställdhetstänk?

- Det tycker jag att det gör. Men naturligtvis ska vi hedra IT-avdelningen och ledningen där som faktiskt får utmärkelsen.

På vilka fler sätt jobbar ni med jämställdhetsfrågor?

- 2011 hade vi 16 procent kvinnor i hela koncernen. Vi har nu satt ett mål att vi ska nå 20 procent kvinnor 2018. Det kan tyckas gå långsamt framåt men jämför man med branschkollegor är vi mer aggressiva i vår målsättning och vi ligger bättre till. Vi har också frågan ständigt aktualiserad i alla rekryteringar. Men återigen, vi pratar policy men det handlar i första om att skapa rätt inställning och attityd i vår företagskultur.

Är det viktigare att ha ett tuffare jämställdhetsarbete i en mansdominerad bransch som gruvindustrin?

- Jag skulle säga att det är ännu viktigare i en bransch som vår.

- När jag är ute och talar om jämställdhet brukar jag ställa den retoriska frågan "är det hållbart 2012 att andelen kvinnor är drygt 16 procent? Då brukar det bli tyst i publiken. Mitt svar på frågan är ja, det är hållbart, men bara om man gör något åt det.

Fakta

Unionens pris Guldnappen har instiftats för att premiera de arbetsgivare som är föregångare när det gäller att underlätta för anställda att förena familjeliv och arbete.
Tidigare vinnare är Ikea, Kronans Droghandel, Picab AB, AC Nielsen, Servera, CSC Sverige och ITT Water & Wastewater.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.