
DO:s granskning av lönekartläggningen hos cirka 150 företag, landsting och landstingsägda bolag ska presenteras för regeringen i början av mars nästa år. Hittills har 90 bolag granskats och endast 13 av dessa har kommit undan utan anmärkningar, rapporterar Svenska Dagbladet.
Det handlar om allt från enstaka bagatellartade missar till mer systematiska och allvarliga fel. Enligt Björn Andersson, utredare på DO, är de vanligaste bristerna är att det saknas analyser av löneskillnader mellan likvärdiga arbeten och att arbetsgivaren hänvisar till marknaden utan att ta ställning till könssambandet.
– Att cirka 85 procent får påpekanden är inte riktigt så allvarligt som det låter. Det är inte nödvändigtvis ett uttryck för att man struntar i jämställda löner, utan många gånger handlar det om att man tycker att arbetet blir ogörligt av olika praktiska anledningar. Det är svårt att säga vad som är den största boven. Det är inte enbart okunskap och slarv, men det är inte heller enbart systematiskt lagtrots, säger han till SvD.
Sandvik ett av bolagen som får bakläxa. Verkstadsjätten får kritik på fyra punkter, bland annat saknas en bedömning av huruvida dess löneskillnader mellan kvinnor och män som utför samma arbete, som uppges bero på marknaden, saknar samband med kön. Andra bolag som har tilldelats anmärkningar är Eon och Stora Enso.
Några direkta påföljder blir det inte för de underkända arbetsgivarna, det är frivilligt att rätta sig efter de synpunkter som DO lämnar.