Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Företag underkänns i DO:s lönegranskning

Lönekartläggning är ett viktigt instrument för att uppnå jämställda löner. Trots det brister svenska företag i arbetet med dem. Det visar Diskrimineringsombudsmannens granskning.
Ola Rennstam Publicerad
Colourbox
Årliga lönekartläggningar är ett instrument för att motverka diskriminering. Men många företag brister i kartläggningen, visar DO. Colourbox

DO:s granskning av lönekartläggningen hos cirka 150 företag, landsting och landstingsägda bolag ska presenteras för regeringen i början av mars nästa år. Hittills har 90 bolag granskats och endast 13 av dessa har kommit undan utan anmärkningar, rapporterar Svenska Dagbladet.

Det handlar om allt från enstaka bagatellartade missar till mer systematiska och allvarliga fel. Enligt Björn Andersson, utredare på DO, är de vanligaste bristerna är att det saknas analyser av löneskillnader mellan likvärdiga arbeten och att arbetsgivaren hänvisar till marknaden utan att ta ställning till könssambandet.

– Att cirka 85 procent får påpekanden är inte riktigt så allvarligt som det låter. Det är inte nödvändigtvis ett uttryck för att man struntar i jämställda löner, utan många gånger handlar det om att man tycker att arbetet blir ogörligt av olika praktiska anledningar. Det är svårt att säga vad som är den största boven. Det är inte enbart okunskap och slarv, men det är inte heller enbart systematiskt lagtrots, säger han till SvD.

Sandvik ett av bolagen som får bakläxa. Verkstadsjätten får kritik på fyra punkter, bland annat saknas en bedömning av huruvida dess löneskillnader mellan kvinnor och män som utför samma arbete, som uppges bero på marknaden, saknar samband med kön. Andra bolag som har tilldelats anmärkningar är Eon och Stora Enso.

Några direkta påföljder blir det inte för de underkända arbetsgivarna, det är frivilligt att rätta sig efter de synpunkter som DO lämnar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.