Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Företag inför gratis mensskydd på jobbet

568 toaletter runt om på landets arbetsplatser är för närvarande menssäkrade. Att det finns gratis mensskydd på jobbet, likväl som det finns plåster, är en fråga om jämställdhet och en utmärkt idé, menar bland andra Unionen.
Johanna Rovira Publicerad 20 februari 2020, kl 16:14
Jessica Gow / TT
Bindor och tamponger är ett av tre kriterier för en menssäkrad jobbtoalett. Jessica Gow / TT

På byggföretaget Sh bygg, med kontor i Uppsala, Östhammar och Upplands Väsby, finns det redan eller kommer att finnas inom snar framtid, både tamponger och bindor på såväl kontoren som ute på byggarbetsplatserna. Företaget är det första i byggbranschen att haka på kampanjen #menssäkrad, som initierats av en svensk ideell förening.  

– En kollega till mig tipsade om kampanjen och jag tänkte direkt att det här måste vi nappa på. Varför har vi inte tänkt på det här tidigare? Jag har ju hört internt hur krångligt det kan vara för kvinnor på byggen, säger Sara Mentzer, marknadsansvarig på Sh bygg.

Byggföretaget ser sina menssäkra toaletter som en service till de anställda, men också som ett sätt att locka fler kvinnor till den mansdominerade branschen.

– Vi vill anställa fler kvinnor och då behöver vi skapa förutsättningar för det. Dagens unga ställer helt andra krav på arbetsgivare och att det finns menssäkra toaletter är en självklarhet, säger Sara Mentzer.

Något knorr från de manliga anställda över beslutet att satsa på menssäkrade toaletterna har inte förekommit. Tvärtom.

– Jag hade väl vissa förutfattade meningar om hur initiativet skulle mottas av äldre män, men flera män har självmant hört av sig för att beställa menskit, säger Sara Mentzer. 

För att en arbetsplats ska räknas som menssäker, ställs tre kriterier: Mensskydd i form av bindor och tamponger, en papperskorg och handfat plus tvål. Det sista kriteriet kan man dock tumma på där det finns toalettbås och provisoriska toaletter, som på till exempel byggen.

Organisationen bakom kampanjen, Wise Economy Global Associacion, räknar kontinuerligt upp antalet menssäkra toaletter (som ska bekräftas med bildbevis på Instagram eller via mejl). Målet är att samtliga toaletter på arbetsplatser, skolor och offentliga platser i Sverige ska vara utrustade med mensskydd och papperskorgar år 2023.

Lina Andersson, likabehandlingsexpert på Unionen, välkomnar initiativet med menssäkrade arbetsplatser.

– Det är ett väldigt bra initiativ. Det är ganska märkligt att vi har pratat så väldigt lite om mens kopplat till arbetslivet tidigare. Det är ju något som berör många och som kan påverka kvinnors jobbsituation i olika utsträckning.  

– En sådan sak som mensskydd på jobbet kan underlätta arbetslivet för den som inte har regelbunden mens eller glömt ta med mensskydd. Våra arbetsplatser ser olika ut och alla har inte möjlighet att gå från jobbet för att köpa skydd, eller har ens en affär i närheten, säger Lina Andersson.

Läs mer: Därför ska vi prata mens på jobbet

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström