Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Här flyr flest facket

I vilket land i västvärlden har regeringen sänkt a-kassan mest och flest personer lämnat facket? Rätt svar: Sverige. Det visar en genomgång av OECD-statistik som Svenska Dagbladet har gjort.
Ola Rennstam Publicerad
Europakarta.
Foto: TT

Sverige har av tradition legat i topp när det gäller hur många invånare som valt att vara med i facket. Men de senaste åren har den fackliga anslutningsgraden förändrats dramatiskt.

Orsaken till medlemstappet anses vara Alliansregeringens reformer; bland annat slopades avdragsrätten för fackavgiften och avgifterna i a-kassan höjdes. Samtidigt har taket i a-kassan legat på samma nivå sedan 2002.

Internationell sett ligger Sverige fortfarande högt när det gäller anslutningsgrad, men siffror som Svenska Dagbladet presenterar visar att flykten från facket har varit mer omfattande här än i något annat OECD-land.

Mellan år 2006 och 2012 minskade anslutningsgraden med 7,6 procent. 2012 var 71 procent av befolkningen i arbetsför ålder med i facket och medlemstappet har fortsatt sedan dess för de flesta förbund. Ett undantag är dock Unionen som växer så att det knakar, i dag har förbundet 100 000 fler medlemmar än vid bildandet 2008.

Regeringens stora förändring av arbetslöshetsförsäkringen har varit radikal även i ett internationellt perspektiv. Nettoersättningsgraden, det vill säga hur stor del av lönen efter skatt som ersätts av a-kassan, har sjunkit med drygt 15 procentenheter. Det kommer inga andra västländer i närheten av. I Belgien har ersättningen höjts med drygt 18 procent och Kanada med drygt 12 procent.

För tio år sedan hade Sverige den näst högsta ersättningsgraden, men nu ligger vi under OECD-snittet.

Men en förändring kan vara på gång, oavsett valutgång. Kollegas valenkät visade att samtliga riksdagspartier utom Moderaterna vill höja taket i a-kassan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.