Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Här är de 6 bästa förmånerna

Har du förmånen att kunna välja och vraka bland jobben så stirra dig inte blind enbart på bästa lönen. Det finns vissa så kallade fringisar du tjänar på att hålla utkik efter. Här kommer de sex bästa förmånerna.
Johanna Rovira Publicerad 17 mars 2017, kl 05:15
Colourbox
Colourbox

1. Kollektivavtal. Har din presumtiva arbetsplats tecknat kollektivavtal innebär det att du tjänar i snitt 80 000 kronor extra per år, bara i pensionsinbetalningar. Har du fet lön är vinsten ännu högre.

Läs mer: Så höjer du din tjänstepension

 

2. Kollektivavtal. Drabbas du av olycka eller sjukdom har du försäkring genom avtalet som täcker upp. Värdet? En halv miljon om året.

Läs mer: Koll på avtal kan ge tusenlappar till sjuka

 

3. Kollektivavtal. Får du barn har du ett halvårs föräldralön som läggs ovanpå föräldrapenningen om det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Hur mycket och hur det funkar skiljer sig åt mellan olika avtal. Läs mer senare.

Läs mer: Håll koll på föräldralönen

 

4. Kollektivavtal. Saknas kollektivavtal har du rätt till en extra slant under semestern enligt semesterlagen. Men med kollektivavtal blir semesterslanten större.

Läs mer: 10 myter om din semester

 

5. Kollektivavtal. Utan kollektivavtal är du faktiskt inte garanterad ett rött öre i löneökning. Du måste helt förlita dig på din arbetsgivares välvilja. Med kollektivavtal är du så gott som alltid garanterad årlig löneökning.

Läs mer: Vad ger kollektivavtalet i din plånbok?

 

6. Massage. Massage är en trevlig löneförmån. Liksom ögonoperationer, provrörsbefruktning, barista, betjänt, matlagning, matkassar, städning, gymkort, fruktkorg, fjällstuga och tjänstebil. Men inget av dem är faktiskt lika förmånligt som kollektivavtalet. 

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.