Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Tro kan försätta migrän

Brukar du ha migrän och tycker att medicinen fungerar dåligt? Det kan i så fall bero på att du inte har en tillräckligt stark tro på att den hjälper. Ny forskning visar nämligen att om man verkligen tror på att medicinen kan minska smärtan så gör den också det. Enligt studien gäller det till och med om medicinen bytts ut mot sockerpiller.
Anita Täpp Publicerad
TT
Den som drabbas av migrän har goda chanser att bli hjälpt - av placebo. TT

I studien fick patienter med upprepade migränanfall endera migränmedicin eller sockerpiller. Ibland sade läkaren att det var migränmedicin när det var sockerpiller och tvärtom, ibland att det var oklart vilket det var.

Det som hände var att också sockerpillren gjorde att patienterna mådde bättre, enligt studien så skedde en 50-procentig förbättring jämfört med om de inte fick någon medicin. Om doktorn sa att det borde fungera, även då patienterna fått sockerpiller,  fick man en ännu bättre effekt, rapporterar Vetenskapsradion.

Bäst mådde dock patienterna i det fall de fick migränmedicin, att läkaren informerade patienten om det och sa att det borde fungera och patienten trodde på det.

Förutom att studien visar att det finns en så kallad placeboeffekt vid migrän dras slutsatsen att om man verkligen tror på att den tablett man får av av läkaren hjälper mot ens migrän så minskar också smärtorna ordentligt.

Lars Edvinsson, professor i internmedicin på Universitetssjukhuset i Lund och en av Sveriges främsta experter på migrän, känner till studien.

- Den är inte helt invändningsfri. Men en viktig slutsats är hur angeläget det är att en läkare förmedlar information till patienten. Och då är det också väldigt viktigt att man kan gå till samma doktor, som man känner att man kommer bra överens med, för kontinuitet och trygghet betyder mycket i det här sammanhanget. Om doktorn är påläst och bra på att förklara att medicinen kommer att hjälpa en, då hjälper den också bättre.

Cirka 17 procent av kvinnorna och 10 procent av männen i Sverige lider av migrän.
Vanliga symptom är ensidig huvudvärk, illamående, kräkningar, ljud- och ljuskänslighet och en ganska rejäl smärta som kan vara under fyra timmar upp till tre dagar.

Hur förebygger man ett anfall?

- Stress är en väldigt viktig orsak. Det är inte ovanligt att man pressat sig på jobbet hela veckan och sedan får ett anfall på fredag eftermiddag som kanske varar hela helgen och längre.  Det bästa man kan göra är att sträva efter en balans i livet och inte slarva med mat, sömn och motion. Det skulle hjälpa de flesta, säger Lars Edvinsson.

Läs mer om undersökningen här

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

När ljuset blir till mörker – så klarar du vårdepressionen

Dagarna blir bara ljusare och varmare. Våren efterlängtad av många men inte av alla. För en del är årstiden förknippad med trötthet och en känsla av nedstämdhet.
Petra Rendik Publicerad 7 april 2025, kl 06:00
Vårdepression. Till vänster en ung skejtboardåkare, till höger en ledsen kvinna på en parkbänk om våren.
Våren är här, men inte alla känner sig pigga. Årstidsbunden depression kan drabba även under ljusare tider. Psykologen Martina Nelson förklarar varför och ger råd för att må bättre under våren. Foto: Jessica Gow/TT/Colourbox.

Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.

Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många. 

En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.

Press att vara social och glad

Martina Nelson pyskolog
Martina Nelson. Foto: Caroline Andersson Renaud.

Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.

Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.

För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.

Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
 

Inte alla blir pigga på våren

Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.

Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.

Något mer man kan göra?

Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.