Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

”Man vill ju inte visa sig svag”

Även med ett drömjobb kan man drabbas av psykisk ohälsa. På Spotify jobbar man sedan flera år aktivt för att stötta medarbetare som inte mår bra. Det har förändrat Nabil Hassounehs liv.
Anita Täpp Publicerad 23 juni 2022, kl 07:01
Nabil Hassouneh, anställd på Spotify.
Nabil Hassouneh dolde sina psykiska problem i tjugo år. När Spotify startade sin satsning mot psykisk ohälsa, Heart & Soul, tog han hjälp och mår i dag mycket bättre. Foto: Magnus Liam Karlsson

I tjugo år dolde Nabil Hassouneh sina psykiska problem för chefer och kollegor. När ångesten var för stark, eller han var för deprimerad, hände det att han sjukskrev sig för påhittade fysiska åkommor i stället. Eller tog semester, för att slippa ljuga.

– Jag var nog ganska typisk för många med mental ohälsa. Man vill ju ändå lyckas på jobbet och då vill man inte visa sig svag genom att berätta att man mår psykiskt dåligt, säger han.

I dag tror han att problemen till stor del berodde på att han aldrig bearbetade den chock och den sorg som den tidiga förlusten av hans mamma medförde.

– I stället försökte jag hela tiden bara ignorera de känslor jag hade.

Spotify ville få bort stigmat

Men så hände ändå något som gjorde att Nabil Hassouneh slutligen vågade ta itu med sitt mående.

2018, när han hade jobbat på Spotifys huvudkontoret i Stockholm i några år, drog ledningen nämligen igång en stor satsning för att få till en kulturförändring inom hela organisationen, med målet att få bort det stigma som är kopplat till mental ohälsa.

– Stigmat gör ju att många inte känner sig trygga med att berätta om sina psykiska problem på jobbet. Därför har vi inte heller lärt oss hur vi ska prata om det, säger Linn Caldas, ansvarig för satsningen som fått namnet Heart & Soul.

– Och eftersom statistiken visar att mental ohälsa är den största hälsofaran i samhället, och vi naturligtvis också har den problematiken hos oss, så bestämde vi oss för att ta ett stort ansvar på det området. Och då ett större ansvar än vad arbetsgivare har enligt lagen.

Företaget stöttar därför medarbetare som mår dåligt, men är också proaktiva.

– För vi har alla utmaningar i livet som kan få oss att må sämre. Och då ska det vara okej att berätta om det på jobbet.

"Du får veta att det är okej"

För att få till den önskade kulturförändringen och minska stigmat har företaget satsat mycket på att sprida kunskap om vad psykisk hälsa och ohälsa är i hela organisationen. Bland annat genom att ordna med en stor mängd föreläsningar där experter berättar om vad ångest och depression är och hur självmord kan förebyggas.

Även medarbetare med egen erfarenhet av mental ohälsa har haft föreläsningar där de har öppnat upp och berättat sin historia.

Alla anställda har också fått verktyg och stöd för att kunna ta hand om sig själva i förebyggande syfte. De erbjuds även lättillgänglig, konfidentiell och professionell hjälp, av läkare och psykologer, utan att det behöver stämmas av med någon chef.

– Vi lyfter in Hearth & Soul i allt vi gör nu. Därför pratar vi exempelvis alltid om vilka värderingar som är okej när vi utbildar våra chefer. Och som nyanställd är det också det första du möts av, att du får veta att här är det okej att berätta om du mår dåligt och att det finns stöd, säger Linn Caldas.

– Sedan har det också betytt mycket att våra seniora ledare, däribland vår grundare Daniel Ek, har gått ut och berättat om vilka utmaningar de själva har gått igenom och hur de har hanterat det. På det viset finns också förebilder som driver frågan.

Program mot psykiskt och fysiskt våld

I våras drog man även igång ett program mot psykiskt och fysiskt våld i nära relationer. Det innebär att alla anställda vid Spotifys kontor i världen, liksom deras familjemedlemmar, dygnet runt - via telefon eller mejl – direkt kan komma i kontakt med en lokal psykolog för att få stöd.

– Vi vet att en av tre kvinnor och en av sex män kommer att uppleva någon form av fysiskt och psykiskt våld någon gång i livet. Och våld i nära relationer har eskalerat under pandemin. Därför satsar vi nu också på det. Då ingår även verktyg för både chefer och medarbetare så att man vet hur man för ett samtal när något sådant händer, säger Linn Caldas.

Enligt henne har de medarbetarundersökningar som gjorts visat att Heart & Soul betytt mycket för många anställda.

– Vi har också sett att det har skett en stor ökning av dem som söker hjälp sedan starten, då ytterst få gjorde det, säger hon.

En viktig nyckel till framgången, framhåller Linn Caldas, är också de 64 ”ambassadörer” för Heart & Soul som finns på Spotifys alla affärsområden runt om i världen. Dessa har fått utbildning för att kunna ge första hjälpen till medarbetare med psykiska problem genom att ha samtal med och hänvisa dem till professionell hjälp.

– För att få till den här kulturförändringen är det väldigt viktigt och bra att kunna driva den med hjälp av ambassadörerna. Också därför att det finns väldigt olika syn på mental ohälsa och på våld i nära relationer runt om i världen och då vet ambassadörerna bäst hur man får till kulturförändringen i det land där de själva arbetar, säger hon.

"Listan gav mig modet"

Efter att Nabil Hassouneh vågade ta itu med sitt eget mående är han nu ambassadör på Spotifys huvudkontor i Stockholm.

Det började med att han 2018 beslöt att gå på ett av Heart & Souls föredrag, där en läkare berättade om depressioner. När läkaren avslutade föredraget genom att visa en lista på vad som är typiskt för en deprimerad person – som att man tappar intresset för sina hobbys och hittar på ursäkter för att slippa träffa sina vänner – fick Nabil Hassouneh en slags aha-upplevelse.

– Att jag kände igen mig själv i alla punkterna på listan gav mig modet att inse att jag behövde hjälp. Därför vågade jag också ta hjälp av en terapeut som jag fortfarande pratar med. Och det har fått mig må så mycket bättre, säger han.

Att han känner att han öppet och ärligt kan berätta hur han mår för sin chef har också betytt mycket.

– Innan Heart & Soul var det också svårt att prata om mental ohälsa på Spotify.  Men nu, när cheferna också fått många verktyg för att hjälpa den som mår dåligt, så känns det verkligen mer öppet och tryggt på jobbet, säger Nabil Hassoneh.

"Jag kan vara en förebild"

Ett år efter att han börjat ta hjälp av terapeuten mådde han så pass bra att han också kände att han ville ge något tillbaka, som han säger, genom att bli ambassadör. Och under de tre år som gått sedan dess har han lotsat flera medarbetare till professionell hjälp.

Dessutom har han försökt hjälpa kollegor med mental ohälsa genom att berätta om sina egna problem och hur han själv har fått hjälp både i en intern blogg och en podcast.

– Jag tror jag är ganska representativ när det gäller män med mental ohälsa som saknar förebilder och fortfarande inte tycker det är okej att gå och prata om och söka hjälp för sina psykiska problem. Därför hoppas jag genom att berätta om min egen resa visa att de inte är ensamma och att det finns hjälp att få. Så att jag kan vara en slags förebild, säger Nabil Hassoneh och tillägger:

– Att kunna hjälpa andra är den bästa känslan i världen.

Hälsa

31 sorters yoga för ditt friskvårdsbidrag

Yoga (Unionen på sanskrit), har blivit ett suffix som kan sättas bakom i stort sett varje substantiv som helst och bli en helt ny yogaform. Grundingredienserna kroppsövningar, andning och andlighet kan varieras i all oändlighet. Här är en långt ifrån komplett lista över yogaformer att lägga friskvårdspengarna på.
Johanna Rovira Publicerad 19 april 2024, kl 06:02
Tre personer som utövar yoga på olika sätt.
Yoga bra för både kropp och själ. Men vilken av alla sorters yoga ska du använda ditt friskvårdsbidrag till? Här är en lista på 31 olika yogaformer att testa. Foto: Colourbox.

Hathayoga: Den yoga som många varianter utgår från, ursprungsyogan. Utövas i långsamt tempo och inkluderar andningsövningar och meditation. 

Bikramyoga: Utförs i rum där temperaturen är 40 grader, vilket ska bidra till att kroppen blir mjukare och slaggprodukter avdunstar.  

Acroyoga: Akrobatisk yoga som utövas i grupper om tre. En bas, en flygare och en passare. 

Hormonyoga:  En blandning av lite olika yogor och meditation. Ska hjälpa mot pre menstruella spänningar, pms, samt klimakteriebesvär. Dessutom generera ett bättre sexliv, bota migrän och fixa torra slemhinnor. 

Getyoga: Att yoga ihop med getter påstås vara en helt fantastisk upplevelse. Lite oklart vad getterna fyller för funktion men enligt arrangörer så skapar idisslarna energi, skratt och glädje. 

Valpyoga eller puppyyoga: Som getyogan fast med valpar i stället för getter. 

Bebisyoga: Byt ut valp och get mot bebis så har du bebisyoga. Betydligt mer begripligt att utföra yoga tillsammans med ett barn än med hund och get. 

Anti-gravityoga: Utförs hängande i en speciell gunga eller hängmatta. Andra namn på formen är yogawing, aerial yoga, airyoga. 

Ashtangayoga: Väldigt fysiskt krävande yoga form. Skippa andligheten och du får….

Poweryoga: En form av Ashtangayoga från USA. Inte så mycket på krut på de spirituella delarna i yoga, utan fokuserar mer på smidighet och styrka 

Anusarayoga: En förgrening av hathayogan som blandar kunskaper från tantrisk filosofi med biomekanik. Ska ge glädje, kreativitet, kraft samt förebygga skador och bygga stark kropp 

Kontorsyoga: Enkla yogaövningar du kan utföra vid ditt skrivbord. 

Restorative yoga: Kuddar och filtar ger kropp och sinne avlastning. Positioner som lär bidra till djup avslappning och påverka nervsystem. 

Globalyoga: En svensk modern mix av tekniker, fysik och mentala övningar. 

Jivamuktiyoga: Fysiskt ansträngande och intellektuellt stimulerande yoga där positioner blandas med filosofi, musik och meditation. Påstås vara Madonnas favorityogaform. 

Kundaliniyoga: Kallas även Layayoga. Enkla rörelser och fokus på meditation och andningstekniker. Mycket spirituell. 

Viryayoga: Virya betyder kraft, energi och entusiasm på sanskrit. En annan svensk mix av öst och väst. 

Vinyasayoga: Samordnar andning och rörelser i ett flöde mellan olika positioner

Ansiktsyoga: Görs genom att träna musklerna i ansiktet. Ska öka blodcirkulationen och släta ut rynkor.

Yinyoga: Den långsammaste yogaformen alla kategorier Återhämning, stretch, terapeutisk yoga. 

Mediyoga: Medicinsk yoga som även kan utföras liggande och sittande.

Metalyoga: Som poweryoga fast med death metalmusik, primalskrin och shots. Trend i New York. 

Popyoga: Lanseras som klassisk yoga som utövas till ett fantastiskt soundtrack av noggrant utvalda låtar. 

Punkyoga: Tänkte du vanlig yoga med musik av Sex Pistols och Clash är du helt fel ute. Punkyoga beskrivs som en dynamisk yoga där man får sucka, fräsa och grina. 

Nakenyoga: Ovanligt beskrivande yoga. Praktiseras utan kläder. Okänt varför. 2023 frikändes man som utövat denna yogaform från sexuellt ofredande, eftersom det inte fanns bevis på uppsåt.

Skrattyoga: Om varken metalyogan eller nakenyogan funkar. 

Saltyoga: Man yogar i ett rum täckt av salt från golv till tak. Mikroskopiska saltpartiklar blåses i luften vilket påstås förbättra sömnen samt minska stress. 

Vattenyoga/aquayoga: Går ut på att man utnyttjar viktlösheten i en bassäng för att få till yogapositioner som annars kan vara svåra. 

Ölyoga: Ett tyskt koncept som letade sig till Sverige 2017. En kombination av traditionell yoga och öldrickande. Finns i alkoholfri variant. 

Sexyoga: Såklart finns kombon sex och yoga. Källorna är förtegna om hur den utövas, men tydligen syftar den till att förbättra sexlivet.  

Paltyoga: Detta yogakoncept har faktiskt inte etablerats än. Kan vara ett tips för hugade yogis som framgångsrikt provat alla andra varianter men behöver något nytt. 

Fakta

Ordet yoga kommer från sanskritens yuj som betyder förening, union. Yoga ska minska stressen och öka energin. Lågintensiv yoga anses få personer med mild eller måttlig depression att må bättre.

Yogi är en person som utövar yoga.