Älskar du frågesport?
Då har du tur. Idag publicerar vi vårt påskquiz - och varje fredag kommer ett nytt. Lycka till!
Då har du tur. Idag publicerar vi vårt påskquiz - och varje fredag kommer ett nytt. Lycka till!
I tjugo år dolde Nabil Hassouneh sina psykiska problem för chefer och kollegor. När ångesten var för stark, eller han var för deprimerad, hände det att han sjukskrev sig för påhittade fysiska åkommor i stället. Eller tog semester, för att slippa ljuga.
– Jag var nog ganska typisk för många med mental ohälsa. Man vill ju ändå lyckas på jobbet och då vill man inte visa sig svag genom att berätta att man mår psykiskt dåligt, säger han.
I dag tror han att problemen till stor del berodde på att han aldrig bearbetade den chock och den sorg som den tidiga förlusten av hans mamma medförde.
– I stället försökte jag hela tiden bara ignorera de känslor jag hade.
Men så hände ändå något som gjorde att Nabil Hassouneh slutligen vågade ta itu med sitt mående.
2018, när han hade jobbat på Spotifys huvudkontoret i Stockholm i några år, drog ledningen nämligen igång en stor satsning för att få till en kulturförändring inom hela organisationen, med målet att få bort det stigma som är kopplat till mental ohälsa.
– Stigmat gör ju att många inte känner sig trygga med att berätta om sina psykiska problem på jobbet. Därför har vi inte heller lärt oss hur vi ska prata om det, säger Linn Caldas, ansvarig för satsningen som fått namnet Heart & Soul.
– Och eftersom statistiken visar att mental ohälsa är den största hälsofaran i samhället, och vi naturligtvis också har den problematiken hos oss, så bestämde vi oss för att ta ett stort ansvar på det området. Och då ett större ansvar än vad arbetsgivare har enligt lagen.
Företaget stöttar därför medarbetare som mår dåligt, men är också proaktiva.
– För vi har alla utmaningar i livet som kan få oss att må sämre. Och då ska det vara okej att berätta om det på jobbet.
För att få till den önskade kulturförändringen och minska stigmat har företaget satsat mycket på att sprida kunskap om vad psykisk hälsa och ohälsa är i hela organisationen. Bland annat genom att ordna med en stor mängd föreläsningar där experter berättar om vad ångest och depression är och hur självmord kan förebyggas.
Även medarbetare med egen erfarenhet av mental ohälsa har haft föreläsningar där de har öppnat upp och berättat sin historia.
Alla anställda har också fått verktyg och stöd för att kunna ta hand om sig själva i förebyggande syfte. De erbjuds även lättillgänglig, konfidentiell och professionell hjälp, av läkare och psykologer, utan att det behöver stämmas av med någon chef.
– Vi lyfter in Hearth & Soul i allt vi gör nu. Därför pratar vi exempelvis alltid om vilka värderingar som är okej när vi utbildar våra chefer. Och som nyanställd är det också det första du möts av, att du får veta att här är det okej att berätta om du mår dåligt och att det finns stöd, säger Linn Caldas.
– Sedan har det också betytt mycket att våra seniora ledare, däribland vår grundare Daniel Ek, har gått ut och berättat om vilka utmaningar de själva har gått igenom och hur de har hanterat det. På det viset finns också förebilder som driver frågan.
I våras drog man även igång ett program mot psykiskt och fysiskt våld i nära relationer. Det innebär att alla anställda vid Spotifys kontor i världen, liksom deras familjemedlemmar, dygnet runt - via telefon eller mejl – direkt kan komma i kontakt med en lokal psykolog för att få stöd.
– Vi vet att en av tre kvinnor och en av sex män kommer att uppleva någon form av fysiskt och psykiskt våld någon gång i livet. Och våld i nära relationer har eskalerat under pandemin. Därför satsar vi nu också på det. Då ingår även verktyg för både chefer och medarbetare så att man vet hur man för ett samtal när något sådant händer, säger Linn Caldas.
Enligt henne har de medarbetarundersökningar som gjorts visat att Heart & Soul betytt mycket för många anställda.
– Vi har också sett att det har skett en stor ökning av dem som söker hjälp sedan starten, då ytterst få gjorde det, säger hon.
En viktig nyckel till framgången, framhåller Linn Caldas, är också de 64 ”ambassadörer” för Heart & Soul som finns på Spotifys alla affärsområden runt om i världen. Dessa har fått utbildning för att kunna ge första hjälpen till medarbetare med psykiska problem genom att ha samtal med och hänvisa dem till professionell hjälp.
– För att få till den här kulturförändringen är det väldigt viktigt och bra att kunna driva den med hjälp av ambassadörerna. Också därför att det finns väldigt olika syn på mental ohälsa och på våld i nära relationer runt om i världen och då vet ambassadörerna bäst hur man får till kulturförändringen i det land där de själva arbetar, säger hon.
Efter att Nabil Hassouneh vågade ta itu med sitt eget mående är han nu ambassadör på Spotifys huvudkontor i Stockholm.
Det började med att han 2018 beslöt att gå på ett av Heart & Souls föredrag, där en läkare berättade om depressioner. När läkaren avslutade föredraget genom att visa en lista på vad som är typiskt för en deprimerad person – som att man tappar intresset för sina hobbys och hittar på ursäkter för att slippa träffa sina vänner – fick Nabil Hassouneh en slags aha-upplevelse.
– Att jag kände igen mig själv i alla punkterna på listan gav mig modet att inse att jag behövde hjälp. Därför vågade jag också ta hjälp av en terapeut som jag fortfarande pratar med. Och det har fått mig må så mycket bättre, säger han.
Att han känner att han öppet och ärligt kan berätta hur han mår för sin chef har också betytt mycket.
– Innan Heart & Soul var det också svårt att prata om mental ohälsa på Spotify. Men nu, när cheferna också fått många verktyg för att hjälpa den som mår dåligt, så känns det verkligen mer öppet och tryggt på jobbet, säger Nabil Hassoneh.
Ett år efter att han börjat ta hjälp av terapeuten mådde han så pass bra att han också kände att han ville ge något tillbaka, som han säger, genom att bli ambassadör. Och under de tre år som gått sedan dess har han lotsat flera medarbetare till professionell hjälp.
Dessutom har han försökt hjälpa kollegor med mental ohälsa genom att berätta om sina egna problem och hur han själv har fått hjälp både i en intern blogg och en podcast.
– Jag tror jag är ganska representativ när det gäller män med mental ohälsa som saknar förebilder och fortfarande inte tycker det är okej att gå och prata om och söka hjälp för sina psykiska problem. Därför hoppas jag genom att berätta om min egen resa visa att de inte är ensamma och att det finns hjälp att få. Så att jag kan vara en slags förebild, säger Nabil Hassoneh och tillägger:
– Att kunna hjälpa andra är den bästa känslan i världen.
Plötsligt är det är ljust när vi går till jobbet och ljust när vi kommer hem. Våra vintertrötta kroppar fylls med energi och glädje.
Men för ungefär 15 procent av befolkningen blir det precis tvärtom. Man känner sig mosig, nere och trött, får svårt att sova och tappar motivationen att göra roliga saker. Årstidsbunden depression eller nedstämdhet förknippas oftast med hösten och mörkret. Men vårljuset kan också vara en utmaning för många.
En trolig hypotes är att den biologiska klockan hamnar i ofas när dagarna bli längre och ljusare. Det i sin tur påverkar hormoner och humör. Därför kan de som känner sig trötta under våren också ha något svårare att anpassa sig till sommartid.
–Man tror att kroppen inte riktigt är redo för skiftningar med ljusförändringarna, det i kombination med en sårbarhet för depression. Men en annan aspekt är också att många känner en press på att våren ska vara en nystart, vi ska vara glada och sociala. Och så känner man inte alls så, säger psykologen Martina Nelson.
Det varierar från person till person hur hårt man drabbas. Majoriteten drabbas inte av en regelrätt diagnosticerad depression. Ungefär en till två procent blir så pass dåliga att de till exempel inte klarar av att gå till jobbet. Då behöver man ibland behandlas med till exempel KBT, ljusterapi och antidepressiva läkemedel.
För alla andra vårtrötta själar finns relativt enkla medel att ta till för att må bättre.
– Det låter kanske tråkigt men det handlar om att hålla rutiner så gott det går. Försök att inte ändra på dygnsrytmen, lägg dig och vakna ungefär samma tid. Det är också viktigt att röra på sig och ät regelbunden och bra mat, säger Martina Nelson.
Utgå heller inte ifrån att alla i din omgivning känner sig pigga på våren, det minskar den sociala stressen. Och på arbetsplatsen kan vi alla göra en insats som kan hjälpa en kollega som inte mår så bra tycker Martina Nelson.
– Försök att komma ut en stund varje dag, kanske på lunchen. Ta en kaffe eller picknik ihop när det är ljust ute. Det kan kännas motigt men i längden mår vi bra av det.
Något mer man kan göra?
– Kom ihåg att du inte ensam om må så här och vårtröttheten går ofta över efter några veckor.