Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Nu kan du få friskvårdsbidrag för fler aktiviteter

Allt fler aktiviteter kan ge friskvårdsbidrag. Efter beslut i somras omfattas numera bland annat motionslopp och hälsoappar för hemmaträning av det skattefria bidrag som företagen kan ge sina anställda.
Niklas Hallstedt Publicerad 13 augusti 2020, kl 14:45
Colourbox
Nytt för i år är bland annat att du kan få friskvårdsbidrag för hälsoappar som används vid hemmaträning. Liftkort är sedan flera år godkänt som skattefri aktivitet. Colourbox

Grundregeln är att de flesta friskvårdsaktiviteter ska vara skattefria. Det finns dock några krav att leva upp till. Bland annat ska bidraget omfatta samtliga anställda på ett företag och vara lika stort för alla. Det ska också röra sig om ett ”mindre belopp”, för närvarande anses det vara 5 000 kronor per år och handla om ”enklare slag av motion”.

– Men nu har Högsta Förvaltningsdomstolen slagit fast att det avgörande är att det finns ett motionsinslag i aktiviteten, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Det innebär att aktiviteter som till exempel forsränning, paintball och sportfiske kommit upp på listan över godkända aktiviteter.

Ytterligare en förändring från och med i sommar är att även hälsoappar för hemmaträning godkänns som friskvårdsaktiviteter.

Redan tidigare har bidraget omfattat enklare appar för exempelvis stegräkning. Nu kan bidraget även användas för andra internettjänster som används för att träna hemma, däribland träningsprogram för yoga, viktminskning och rökavvänjning.

– Förändringen aktualiserades av coronapandemin som fick många att arbeta hemma, säger Pia Blank Thörnroos.

Myndighetens beslut välkomnas av Peter Munteanu, vd för det digitala friskvårdsföretaget Yogobe. Företaget med 14 medarbetare och 150 000 medlemmar, tillhandahåller träning, yoga och meditation online.

Vi tycker så klart att det är väldigt bra, vi har varit i dialog med Skatteverket om detta i åtta år. Nu är våra framtidsutsikter väldigt goda, även om vi hela tiden måste vara innovativa.

Redan under våren påverkades dock företaget av pandemin.

– Vi lever ju i ett digitalt samhälle, som följd av coronan har tröskeln sänkts för att vara delaktig i det. Det finns så stora fördelar, man behöver till exempel inte alltid byta om eller ta sig till ett gym. Den digitala träningen är också väldigt demokratisk då alla har ekonomi och förutsättningar för att delta, säger Peter Munteanu.

Även om Skattemyndigheterna nu tillåter fler aktiviteter är träningsredskap i hemmet som bekostas av arbetsgivaren fortfarande skattepliktiga. Det gäller dock inte gåstavar om de används till och från arbetet. Inte heller gäller det träningsredskap som används av funktionshindrade i deras hem.

Att aktiviteter kan ge friskvårdsbidrag innebär inte heller med nödvändighet att de verkligen gör det. I sista hand är det upp till arbetsgivaren att avgöra vilka aktiviteter som ska erbjudas de anställda.

Regelförändringarna som infördes i sommar innebär att aktiviteter som betalats från 1 januari i år kan omfattas av skattefriheten.

10 aktiviteter som kan ge friskvårdspeng

  • Amerikansk fotboll
  • Bastubad
  • Fotbad
  • Hästpolo
  • Kostrådgivning
  • Ljusterapi
  • Liftkort
  • Motocross
  • Paintball
  • Skrattgympa

Fler exempel på Skatteverket.se

Niklas Hallstedt