Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Nu kan du få friskvårdsbidrag för fler aktiviteter

Allt fler aktiviteter kan ge friskvårdsbidrag. Efter beslut i somras omfattas numera bland annat motionslopp och hälsoappar för hemmaträning av det skattefria bidrag som företagen kan ge sina anställda.
Niklas Hallstedt Publicerad 13 augusti 2020, kl 14:45
Colourbox
Nytt för i år är bland annat att du kan få friskvårdsbidrag för hälsoappar som används vid hemmaträning. Liftkort är sedan flera år godkänt som skattefri aktivitet. Colourbox

Grundregeln är att de flesta friskvårdsaktiviteter ska vara skattefria. Det finns dock några krav att leva upp till. Bland annat ska bidraget omfatta samtliga anställda på ett företag och vara lika stort för alla. Det ska också röra sig om ett ”mindre belopp”, för närvarande anses det vara 5 000 kronor per år och handla om ”enklare slag av motion”.

– Men nu har Högsta Förvaltningsdomstolen slagit fast att det avgörande är att det finns ett motionsinslag i aktiviteten, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Det innebär att aktiviteter som till exempel forsränning, paintball och sportfiske kommit upp på listan över godkända aktiviteter.

Ytterligare en förändring från och med i sommar är att även hälsoappar för hemmaträning godkänns som friskvårdsaktiviteter.

Redan tidigare har bidraget omfattat enklare appar för exempelvis stegräkning. Nu kan bidraget även användas för andra internettjänster som används för att träna hemma, däribland träningsprogram för yoga, viktminskning och rökavvänjning.

– Förändringen aktualiserades av coronapandemin som fick många att arbeta hemma, säger Pia Blank Thörnroos.

Myndighetens beslut välkomnas av Peter Munteanu, vd för det digitala friskvårdsföretaget Yogobe. Företaget med 14 medarbetare och 150 000 medlemmar, tillhandahåller träning, yoga och meditation online.

Vi tycker så klart att det är väldigt bra, vi har varit i dialog med Skatteverket om detta i åtta år. Nu är våra framtidsutsikter väldigt goda, även om vi hela tiden måste vara innovativa.

Redan under våren påverkades dock företaget av pandemin.

– Vi lever ju i ett digitalt samhälle, som följd av coronan har tröskeln sänkts för att vara delaktig i det. Det finns så stora fördelar, man behöver till exempel inte alltid byta om eller ta sig till ett gym. Den digitala träningen är också väldigt demokratisk då alla har ekonomi och förutsättningar för att delta, säger Peter Munteanu.

Även om Skattemyndigheterna nu tillåter fler aktiviteter är träningsredskap i hemmet som bekostas av arbetsgivaren fortfarande skattepliktiga. Det gäller dock inte gåstavar om de används till och från arbetet. Inte heller gäller det träningsredskap som används av funktionshindrade i deras hem.

Att aktiviteter kan ge friskvårdsbidrag innebär inte heller med nödvändighet att de verkligen gör det. I sista hand är det upp till arbetsgivaren att avgöra vilka aktiviteter som ska erbjudas de anställda.

Regelförändringarna som infördes i sommar innebär att aktiviteter som betalats från 1 januari i år kan omfattas av skattefriheten.

10 aktiviteter som kan ge friskvårdspeng

 • Amerikansk fotboll
 • Bastubad
 • Fotbad
 • Hästpolo
 • Kostrådgivning
 • Ljusterapi
 • Liftkort
 • Motocross
 • Paintball
 • Skrattgympa

Fler exempel på Skatteverket.se

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Vilken odlartyp är du?

Sommar, semester och tid att sticka fingrarna i jorden – allt fler finner det ro- och livgivande att odla. Medan vissa bara finner det svårt och stressande med omskötseln. Här får du koll på vilken odlartyp du själv är.
Publicerad 10 juni 2024, kl 06:03
Semestertider är odlingstider. Men vilken odlartyp är du? Vill du hänga med i de hetaste odlingstrenderna 2024? Eller ligger du helst i hängmattan och låter odlingen sköta sig själv?
Sommaren är här, och det är den perfekta tiden att kombinera semester och odling. Oavsett om du är en lat odlare som föredrar no-dig metoden eller en trendodlare som är nyfiken på de senaste trädgårdstrenderna 2024, har vi tipsen för dig. Foto: Colourbox.

Den late odlaren 

Ligger helst raklång i spenaten och gör ingenting medan ogräset frodas. När grannarna svettas och gräver frenetiskt i sina trädgårdsland lutar sig den late tillbaka i hängmattan, lyssnar på poddar, läser böcker och njuter av fågelkvitter. 

En vilsam återhämtning som kan vara mer trädgårdssmart än vad det verkar. Ogräs går faktiskt att äta. Kirskål, maskros, brännässla och svinmålla är både gott och nyttigt. 

Och om den late händelsevis skulle få feeling går det att anlägga en köksträdgård, med den miljövänliga så kallade no-dig-metoden – odla utan spade. Att slippa rensa ogräs, vattna och gräva sparar såväl ork som rygg.

Antiodlaren

Förstår inte vitsen med att slita och släpa i trädgården – grönsaker och blommor går ju att köpa! Antiodlaren ogillar att få skit under naglarna och tycker det är äckligt med insekter, kompost, urin och kobajsgödsel.

Denna odlartyp anlägger därför helst en asfalterad parkering över gräsmatta och trädgårdsland. På resterande grönområde byggs en stor pool som renas med praktiska men giftiga klortabletter. ”Jag odlar hellre mina relationer än trädgården”, är antiodlarens ledord. 

Gerillaodlaren

Kallas även busodlaren. Ser odling på områden hen inte äger som en politisk, fredlig direktaktion. Vill pigga upp kala och trista platser typ refuger, industriområden och andra outnyttjade områden genom att bombardera dem med fröer. Och ka-blom prunkar det av blommor, gröda och surrande pollinatörer som bidrar till fortplantningen. Huvudsyftet är att rädda den biologiska mångfalden.

Anarkistodlaren

Satsar på radgard, förkortning för engelskans radical gardening. Innebär kort och gott att kasta ut lite fröer och hålla tummarna.

En radgard-odlare kan ha en påse blandade fröer i fickan och hiva ut en näve lite varstans när andan faller på. Exempelvis på väg till bussen, i rabatten, på gräsmattan eller lite varstans. Radgard är helt enkelt en anarkistisk variant av direktsådd, det vill säga att så direkt på växtplatsen.

Passar den otålige som inte orkar förodla i god tid. Är inget för den som vill ha prydliga rabatter och ordning och reda.

Hipsterodlaren

Arbetar i pallkragar, balkonglådor och rabatter enligt principen ju ovanligare gröda desto coolare. En tumregel är att odla sådant som inte finns att köpa i vanliga matbutiker. Gärna asiatiskt och exotiskt. Tidigare var chili en vanlig sådd för hipsterodlaren, nu är dessa plantor alltför mainstream.

Hög svårighetsgrad är inget hinder så länge växten är snygg att titta på. I år satsar hipsterodlaren kanske på culantro (långkoriander), helig basilika, mitsuba (japansk persilja) eller citronmålla. Glasrabarber som odlas utan solljus kan också vara ett alternativ.

Den ambitiöse odlaren 

Stannar hemma hela semestern för att vattna, rensa ogräs och påta i jorden. Experimenterar med olika jordtyper, gödselblandningar och odlingsbäddar. Hen gräver gärna djupbäddar för att kunna maximera skördarna.

En given metod är täckodling, som innebär att jorden skyddas mot uttorkning och ogräs genom att täckas med gräsklipp, löv eller halm. Allt för att förbättra jordkvaliteten och bibehålla fukt.

Den ambitiöse odlaren köper dahliaknölar redan i september för att vara redo till våren. Ägnar vintern till att förodla på fönsterblecket, läsa frökataloger, bevaka kommande perenner och planera för att designa om sin trädgård.

Sparar pengar för att kunna åka till den stora trädgårdsutställningen Chelsea Flower Show i London.

Trendodlaren 

Har totalkoll på vad som kommer att spira i framtidens mylla. Kan som ett rinnande vatten rabbla de tre hetaste trenderna för sommaren 2024:

 • Jordhälsa. Allt fler blir medvetna om hur betydelsefulla organismerna i jorden är - för såväl odlingens som den biologiska mångfaldens skull.
 • Snittblomsodling. Alla vill vara sin egen blomsterbonde och odlar snittblommor och lär sig dessutom arrangera dem. (Dahlian är fortfarande superhet!)
 • Beredskapsodling. Vi har fattat vidden av att vara självförsörjande på grönsaker, men odlar inte bara för oss själva utan i mer kollektiv anda. Egoodling är ute – solidaritet och gemensamhetsodling är inne. 

  Text: Gertrud Dahlberg