Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Motionärer tränar för att minska stressen

Mer än en tredjedel av alla som tränar i Sverige gör det för att minska sin stress. Det visar en ny rapport, som också avslöjar att Sverige klår Danmark och Norge när det gäller att träna för att prestera bättre på jobbet. En annan rapport visar att ökad träning hamnar tvåa på topplistan över smarta strategier för att minska stressen.
Johanna Rovira Publicerad
Colourbox.com
I Sverige tränar 15 procent för att bli bättre på jobbet visar en ny rapport. Colourbox.com

Motionärer i Sverige är inte bättre på att träna än grannarna i Norge, men 73 procent tränar trots allt varje vecka. Framförallt tränar Sveriges motionärer för att känna sig piggare och gladare, bibehålla god hälsa och känna sig friskare – men 36 procent av de tillfrågade svarar också att de tränar för att minska på stressen. I Danmark är det bara 23 procent som tränar mot stress, i Norge 30 procent, visar tillverkningsföretaget Garmins årliga fitnessrapport, som bygger på en sifo-undersökning.  

15 procent av de tränande i Sverige anger också att de tränar för att kunna prestera bättre på jobbet – vilket är mer än dubbelt så många som i grannlandet Danmark. I Norge anför en av tio motionärer jobbet som skäl till sin träning.

Att ta cykeln till jobbet är anställda i Danmark hejare på – 17 procent svarar att de cykelpendlar. Motsvarande siffra i Sverige och Norge är 12 procent, men undersökningen visar att framförallt unga vill cykla mer och enligt rapporten har cyklandet ökat i storstäderna det senaste året. I Stockholm är ökningen 55 procent.

Ica-gruppen har också presenterat en rapport som handlar om hälsoläget i Sverige, enligt VD-tidningen.  Enligt den rapporten svarar 46 procent att deras strategi för att minska sin stress är att träna mer. Mer än hälften är dock inne på att mer eller bättre sömn är den bästa lösningen för att få bukt med hög stress.

På tredje plats i Ica-rapporten hamnar god ekonomi följt av att jobba färre timmar. Minimera privata åtaganden, käka bättre, meditation, flexibla arbetstimmar och minska tiden på sociala medier är andra förslag i fallande ordning. På tionde och sista plats över åtgärder för att minska stressen hamnar minskad pendling, vilket 13 procent av de svarande tycker vore ett lämpligt för att känna sig mindre stressad .

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.