
Att ha ett jobb ger ofta många fördelar, oavsett ålder. Det strukturerar tiden, skapar mening, ger status och identitet och uppmuntrar till såväl aktivitet som kreativitet. Men för att det ska var möjligt att jobba längre upp i åldrarna måste man ta hänsyn till hur åldrandet påverkar hälsan.
Generellt sett förändras människors kognitiva förmågor inte särskilt mycket upp till 70 års ålder. Det konstaterar den forskargrupp som på uppdrag av Arbetsmiljöverket gått igenom befintlig forskning om den äldre arbetskraften. Däremot menar forskarna att den fysiska förmågan förändras med tiden.
– Vi blir äldre och friskare och har därför möjlighet att arbeta längre innan pension. Arbete är för de flesta bra för hälsan. Begränsningen är mycket fysiskt krävande arbeten som är svåra att klara i högre åldrar. Mentalt krävande arbeten klarar äldre lika bra, kanske ibland bättre, än yngre, säger Eva Vingård, professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet, i en kommentar.
För att klara sig i arbetslivet är det, enligt Eva Vingård, viktigare att kunna selektera, optimera och kompensera för att nå sina mål utifrån individuella förutsättningar än hur gammal du är. Äldre medarbetare har dessutom fördelen att ha samlat på sig mer erfarenhet än sina yngre kollegor.