Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Facken positiva till högre pensionsålder

Pension först vid 63 års ålder och rätt att jobba till 69. Det är två av förslagen för att förlänga svenskarnas arbetsliv. Och Unionen är positiv.
David Österberg Publicerad 20 september 2016, kl 15:16
Jessica Gow/TT
Riksdagens pensionsgrupp består bland annat av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), Lars Gustafsson (KD), Solveig Zander (C) och Lars-Arne Staxäng (M). Jessica Gow/TT

Vi lever allt längre. För varje decennium ökar medellivsslängden med drygt ett år. Ett barn som föds i dag väntas bli 84 år. När befolkningen blir äldre innebär det en ökad påfrestning på pensionssystemet. Det innebär i sin tur att vi måste ha ett längre arbetsliv.

Riksdagens pensionsgrupp arbetar med att se över det svenska pensionssystemet. Den leds av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och består av företrädare från alla riksdagspartier utom V och SD. I vintras gav pensionsgruppen förre KD-ledaren Göran Hägglund och förre Metallbasen Göran Johnsson i uppdrag att prata med arbetsmarknadens parter om hur pensionsåldern kan höjas.

Nu har de pratat klart och de flesta fackförbund ställer sig bakom en avsiktsförklaring om höjd pensionsålder från dagens 61 år till 63 år. Den som vill ska också ha rätt att jobba till 69 års ålder.

- För att pensionssystemet och annan välfärd ska fungera krävs fler arbetade timmar. Därför är vi positiva till en förändring av systemet. Men om pensionsåldern ska förändras krävs andra förändringar parallellt, säger Henrik Ehrenberg som är samhällspolitisk chef på Unionen.

Unionen vill bland annat se förändringar av a-kassan, möjlighet till deltidspension och satsningar på kompetensutveckling.

- Vi vill se en höjning av åldersgränsen för studiemedel. Vi arbetar också för ett förstärkningsbidrag på maximalt 60 veckor. Det ska ge den som använt sina CSN-veckor möjlighet att återvända till skolbänken efter en period i yrkeslivet. Om fler ska jobba längre måste man kunna byta yrke eller bransch, säger Henrik Ehrenberg.

Ytterligare förslag för att få fler att arbeta längre handlar om åtgärder för att få tidigare inträde på arbetsmarknaden och förbättrad arbetsmiljö.

- Om människor ska hålla längre måste också arbetsmiljön förbättras. Vi vill bland annat se en satsning på arbetslivsforskningen, den har varit eftersatt länge, säger Henrik Ehrenberg.

För att höja pensionsåldern krävs ett riksdagsbeslut. Om det fattas under den här mandatperioden kan pensionsåldern höjas från år 2020.

- Nu är det upp till regeringen att återkomma med förslag på hur den här förändringen ska genomföras. Unionen och andra fackförbund kommer att bevaka den här frågan för att se till att det blir så bra som möjligt, säger Henrik Ehrenberg.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har också deltagit i samtalen och är som enda organisation negativ till förslaget. Organisationen håller med om att Sverige behöver fler arbetade timmar, men anser inte att lagstiftning om höjd pensionsålder är rätt väg att gå. En sådan lag skulle bland annat leda till högre kostnader för sjukförsäkringen, enligt Svenskt Näringsliv. Organisationen förespråkar i stället frivilliga överenskommelser mellan arbetsgivare och anställda och ökade satsningar på arbetsmiljö.

Snittåldern för privatanställda tjänstemän just nu är 64 år och tio månader, enligt pensionsbolaget Alecta.

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.