
Rädda liv på arbetstid, är blodcentralernas nya kampanj för att få in nytt fräscht blod inför jul och nyår. Tre stora företag, Ikea, Microsoft och Nasdaq ska tömmas på blod och inspirera fler företag att fatta policybeslut om att de anställda ska få ge blod på arbetstid.
– Många arbetsgivare har sedan länge hjälpt till, bland annat genom att låta blodbussen stanna utanför och ge personalen möjlighet att lämna blod på arbetstid. Nu hoppas vi att fler arbetsgivare börjar uppmuntra till blodgivning på arbetstid berättar Karolina Blom Wiberg, talesperson på Ge Blod, en samlingsorganisation för alla landstings och regioners blodgivningsverksamheter.
I Stockholmsregionen har blodcentralen runt 120 olika företag som blodbussen besöker med jämna mellanrum för att tappa anställda på blod. Alla av dessa har dock inte tagit steget att införa bloddonationer på arbetstid, enligt Karolina Blom Wiberg.
– De privata företagen är föregångare när det gäller att få rädda liv på arbetstid. Många kommuner och landsting tycks ha svårare att fatta ett sådant policybeslut.
O-negativt blod, så kallat akutblod, är extra eftertraktat eftersom det kan ges till alla oavsett blodgrupp. Den vanligaste blodgruppen i Sverige är dock A-positiv. Blodbristen är störst i storstadsregionerna, eftersom universitetssjukhusen, som utför fler behandlingar och mer avancerade operationer, ligger där. Blod kan bara lagras i sex veckor, så inför långhelger då folk är bortresta behöver blodlagret vara välfyllt, eftersom åtgången ändå kan vara lika stor som annars
– Eftersom blod är en färskvara behövs många blodgivare nu inför jul. Vi besöker flera företag i veckan just nu för att prata blodgivning, och värva nya blodgivare, säger Karolina Blom Wiberg.
Blodiga fakta
- Bara i Stockholmsområdet behövs 100 liter blod om dagen
- Den största åtgången på blod står cancervård för
- 3 procent av Sveriges befolkning är blodgivare
- När man lämnar blod ger man knappt en halvliter blod
- Kvinnor får lämna blod tre gånger om året, män fyra
- Åldersgränsen för att registrera sig som blodgivare är 18-60 år, men undantag kan göras för 60-plussare