
På IT-konsultföretaget Sogeti får medarbetarna hjälp att bli med barn – företaget erbjuder alla anställda förmånsbefruktningar, alltså provrörsbefruktning IVF med bruttolöneavdrag. Men det är inte därför de vinner Unionens jämställdhetspris Guldnappen 2019.
Snarare beror det på att företaget lyckats skapa en uppmuntrande och föräldravänlig kultur i en mansdominerad IT-bransch. Det handlar om alltifrån saker som att vi tar hänsyn till när det är hämtning och lämning, till familjedagar och föräldralön.
Sogeti har beslutat att ge bort hela prissumman på 10 000 kronor till en organisation som jobbar för att stötta ensamstående – makalösa föräldrar.
Hur kom ni fram till det?
– Makalösa föräldrar stöder ensamstående som har svårt att få livet att gå ihop, så vi tyckte det var lämpligt att ge dem prissumman. Den kommer främst att gå till julklappar till barn, säger Frida Karlsson, HR-chef på Sogeti.
– Vi vet inte vem eller vilka som nominerat oss, men vi upplever att vi har ett väldigt bra samarbete med våra fackklubbar och det är mycket smickrande att ha blivit nominerade – det visar att vi är på rätt spår.
Mer guld delades ut. Förra året instiftades två helt nya guldpriser, Guldkronan och Guldstegen, som delas ut till företag med jämställda löner och till företag med jämn könsfördelning bland chefer.
Guldpengen 2019 (till företag med jämställda löner) tilldelas: Ottobock Scandinavia AB
Arbetsplatsombuden Linda Johansson och Karin Gunnar tillsammans med HR-chefen Kristina Gullman på Ottobock.
Ottobock Scandinavia AB prisas för att ha gjort ett gediget, långsiktigt och systematiskt arbete för jämställda löner, i nära samarbete med de förtroendevalda på arbetsplatsen.
– Det var en kollega till oss som nominerade företaget på grund av den lönekartläggning vi gjort och resultatet av den. Folk har blivit väldigt nöjda eftersom det lett till lönelyft för en hel avdelning, säger Linda Johansson, arbetsplatsombud på Ottobock.
– Prissumman ska vi använda till en rolig och jämställd aktivitiet, vad vet vi inte än, säger Linda Johansson.
Guldstegen 2019 (för lika karriärmöjligheter) tilldelas: Ikano Bostad AB
Pirjo Unnerstad, HR-chef på Ikano Bostad.
Motivering: Ikano Bostad AB prisas för att i en mansdominerad värld aktivt och målinriktat ha arbetat för att skapa en jämställd organisation med lika karriärmöjligheter för män och kvinnor. De har på kort tid bland annat lyckats med att dramatiskt öka andelen chefer som är kvinnor.
Tidigare vinnare av Guldnappen:
2018 – Essity Hygiene and Health AB
2017 – Volvo Cars
2016 – Lärarförbundet och Lärarnas A-kassa
2015 – Ingen utdelning
2014 – Ramböll
2013 – Polarbröd AB
2012 – Boliden Group, corporate IT
2011 – Ingen utdelning
2010 – Xylem (hette tidigare ITT Water&Wastewater)
2009 – CSC
2008 – Ingen utdelning
2007 – Servera
2006 – The Nielsen Company
2005 – Picab
2004 – Kronans Droghandel
2003 – IKEA