Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Forskning hett i svenska företag

Svenska bolag ökar sina forskningssatsningar mer än andra. Tillsammans lägger 20 svenska storföretag 80 miljarder kronor på forskning och utveckling i år.
Niklas Hallstedt Publicerad
Berit Roald / TT
Läkemedelsindustrin spenderar mindre pengar på forskning än tidigare. Berit Roald / TT

I hela världen satsar företagen allt mer på FoU, men ökningstakten har avtagit. I det avseendet avviker bolag med huvudkontor i Sverige. 2013 ökade de sina investeringar i FoU med 5,7 procent, det globala snittet låg på 1,4 procent.

Det är konsultföretaget Strategy& som presenterar siffror för tionde året i rad. I studien ingår de tusen börsnoterade bolag i världen som lägger mest pengar på FoU. Med bland dessa finns 20 företag med huvudkontor i Sverige.

I Sverige står verkstadsindustrin för den största ökningen, men sammantaget är det data- och elektronikföretagen som svarar för lejonparten av FoU-investeringarna.

Fredrik Vernersson på Strategy& tycker att utvecklingen för Sveriges del ser hoppfull ut.

- FoU-avdelningar är oftast utnyttjade fullt ut och vissa företag har problem att hitta rätt kompetens i Sverige. Visst kan det finnas en oro för att FoU flyttar utomlands, men ofta beror det på att annan företagsrepresentation, till exempel huvudkontor flyttas. Det är sällan som FoU outsourcas till andra länder.

Att satsa mycket är dock inte alltid det som ger resultat.

- Det är inte hur mycket pengar man lägger som avgör hur framgångsrikt det blir. Det handlar också om att lägga dem smart och rätt. Det är alltså inte alltid de företag som satsar mest som är de mest innovativa.

En global trend är att bolagen lägger en något mindre del av vinsterna på FoU än tidigare. En orsak är att läkemedelsindustrin, som är väldigt forskningsintensiv, spenderar mindre än tidigare. En annan trend är att kinesiska bolag kommer starkt. I fjol ökade de sina FoU-investeringar med 46 procent.

- Men det är från en väldigt låg nivå. Det är egentligen inte så konstigt att de ökar, de kinesiska bolagen tar en allt större del av världsmarknaden, men än så länge är inte deras FoU-intensitet riktigt i paritet med resten av världen, säger Fredrik Vernersson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.