Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Volvoklubben agerar mot höjda styrelsearvoden

Förslaget om kraftigt höjda styrelsearvoden i AB Volvo väcker allt hårdare kritik. På morgondagens årsstämma kommer även Unionklubben att agera för att stoppa höjningarna.
- Det är inte rimligt när vi har tider då Volvo ska dra ned och folk får gå, säger klubbens ordförande Urban Spännar.
Niklas Hallstedt Publicerad 1 april 2014, kl 14:46
Thomas Johansson / TT
Styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg (3 fr h) vid Volvo AB:s årsstämma i fjol. I morgon är det dags igen. Thomas Johansson / TT

Valberedningen har föreslagit att styrelseordförande Carl-Henric Svanberg ska få höjt arvode med 44 procent, från 2,25 till 3,25 miljoner kronor. De övriga ledamöterna ska få en höjning med 26 procent, motsvarande 200 000 kronor.

Det har tidigare fått flera tunga ägare i Volvo att reagera kraftigt. Bland annat kallade fondjätten Robur agerandet för ”utmanande”.

Även de fackliga organisationerna har vänt sig mot de planerade höjningarna. Nu kommer Unionenklubben med ett skriftligt uttalande inför stämman. I det påpekas hur viktigt det är att det sänds rätt signaler från styrelsen till bolagets anställda, en sådan är "att alla är med och delar på bördan i sämre tider”.

I uttalandet skriver Unionenklubben vidare att ”antalet tjänstemän world wide föreslås minska med cirka 4 400 i år och nästa år”.

- Jag har svårt att uttala mig om vilken nivå på arvodena som skulle vara rätt, men att höja dem samtidigt som man ska göra långsiktiga kostnadssänkningar, det är dåligt, säger Urban Spännar.

Både Unionen som förbund och Unionenklubben på Volvo äger aktier i företaget, vilket ger klubben möjlighet att agera på stämman.

 

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)