Fram till 2007 var det möjligt att göra skatteavdrag för en del av fackföreningsavgiften. Avdraget slopades av Alliansen som ett sätt att delfinansiera jobbskatteavdraget. Sedan dess har flera fackförbund krävt att avdraget återinförs och i dag skriver Unionen och Kommunal i en gemensam debattartikel att regeringen nu har ett perfekt läge att införa skattereduktionen.
– Regeringen har signalerat att det finns ekonomiskt utrymme för reformer och då tycker vi att det finns mycket som talar för att avdraget återinförs. Fackligt medlemskap är ett fundament i den svenska partsmodellen och för att så många som möjligt ska ha schyssta villkor på arbetsmarknaden, säger Martin Linder.
Avdraget handlar också om rättvisa, enligt Unionen och Kommunal. I dag kan arbetsgivare göra skatteavdrag för medlemskap i en arbetsgivarorganisation och då är det rimligt att även arbetstagare kan göra det, tycker förbunden.
Tappade Unionen medlemmar när avdraget slopades 2006?
– Det vet jag inte. Unionen har haft en väldigt god medlemsutveckling de senaste åren och avsikten med förslaget är inte att underlätta rekryteringen. Det handlar om att stärka den svenska partsmodellen och att återställa en obalans på arbetsmarknaden.
Fackförbunden har inte räknat på hur stort avdraget ska vara. Fram till 2007 var det 25 procent av avgiften och enligt Vänsterpartiet – som också anser att avdraget ska återinföras – skulle det kosta statskassan ungefär 2,5 miljarder kronor årligen.
Regeringen har hittills inte lagt något förslag om skattereduktion för fackavgifter. Förra året fick finansminister Magdalena Andersson (S) en skriftlig fråga från partikollegan Jamal El-Haj om hon avsåg att återinföra avdraget och svarade då att frågan är viktig men att regeringen för närvarande inte har något sådant förslag.