Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Starka fack = ökad jämlikhet

Facklig organisering leder till ökad jämlikhet i världen. Det visar en ny rapport från Internationella Valutafonden (IMF). I länder där den fackliga organisationsgraden är svag blir de rika ännu rikare.
Linnea Andersson Publicerad 2 april 2015, kl 10:48
Schalk van Zuydam / AP Photo
Kommunanställda i Kapstaden demonstrerar under strejk mot låga löner. Schalk van Zuydam / AP Photo

Sedan 1980-talet har de tio procent som tjänar mest i världens rika länder dragit ifrån resten av befolkningen så att de rika i dag är rikare än någonsin. I den nya IMF-rapporten visar forskarna att den utvecklingen skett parallellt med att fackföreningarna försvagats och tappat medlemmar i de aktuella länderna. Kränkningar av fackliga rättigheter och fler otrygga anställningar bidrar till att anställda inte vågar gå med i facket. Människor är rädda för att förlora sina jobb.

Att facklig organisationsgrad bidrar till ökad jämlikhet är inte någon nyhet inom den fackliga rörelsen, men det är ett stort erkännande att just IMF, en av världens ledande finansiella organisationer, står bakom rapporten Power from the People. Det menar Kristina Henschen, kanslichef på LO-TCO Biståndsnämnd, som påpekar att facket inte brukar räknas in som förklaringsmodell till jämlikhet inom traditionell nationalekonomi.

Enligt rapportförfattarna finns det ett direkt samband mellan facklig anslutningsgrad och hur mycket de rikaste tjänar. När den fackliga anslutningsgraden är låg har de allra rikaste möjlighet att öka sina inkomster ännu mer. Utan starka fackföreningar förlorar arbetstagare både inflytande och insyn i företagens beslutsprocesser samt möjlighet till inflytande i politiska beslut om skatter och fördelningspolitik. Kan arbetstagare inte förhandla om sina löner är det lättare för företagsledare och aktieägare att se till att en större del av vinsten går till dem själva.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)