Annons
Annons
 • Sico har förhandlat fram ett avtal som reglerar ersättning och försäkringar under landsslagsspel. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fackliga framgångar för idrotten

Publicerad 23 oktober 2019, kl 13:28

Idrotten är på frammarsch när det gäller fackliga framgångar. Senast i raden är damkronorna, där Sico förhandlat fram ett landslagsavtal, som reglerar ersättningar och försäkringar under landslagsspel.

För en månad sedan fick topplagen inom svensk curling kollektivavtal. Dessförinnan hade också handbollsspelare på både dam- och herrsidan reglerat sina villkor. Nu har även hockeyns damkronor nått viss framgång för sina rättigheter som anställda. Ett landslagsavtal, som alltså gäller enbart när de spelar för landslaget, ska justera ersättningar för lön och förlorad arbetsinkomst samt försäkringar mot skador och medaljbonusar.

Det är spelarföreningen för ishockeyspelare, Sico, som förhandlat fram det nya avtalet. Unionen och Sico har sedan 2008 ett samarbete där man tillsammans företräder anställda hockeyspelare i Sverige.

­– Att andra idrotter nått framgång inom kollektivavtalen har gett lite ringar på vattnet, vilket gjort att andra följt efter. På det sättet har det blivit lättare att få till nya avtal. Sedan har både arbetsgivare och spelare börjat se det som en självklarhet och blivit mer medvetna om hur viktigt det är, säger Lukas Rinqvist, som är central ombudsman på Unionen med ansvar över idrotten.

Finns det inget avtal som reglerar villkoren inom idrotten blir det upp till arbetsgivarens goda vilja om till exempel olyckan är framme. Högst på listan inom alla de idrotter där det förhandlats om avtal står vettiga ersättningar och bra försäkringar. Även omställningsstöd är efterfrågat då karriären inom idrotten är begränsad i tid.

– Något man också pratar mycket om är skillnaden mellan mäns och kvinnors ersättningar för utövande av idrott, där kvinnorna ligger långt efter i löneutveckling.

Unionen och Sico fortsätter att förhandla om ett kollektivavtal för SDHL, svenska damhockeyligan, och ser också att fler idrotter kan komma att följa efter. I dag har man kollektivavtal för både fotbollen och hockeyn på herrsidan, men saknar detsamma för damerna.

– Sedan kan man tänka sig att stora idrotter som basket, bandy och innebandy som helt saknar avtal idag står näst på tur, säger Lukas Ringqvist.

 • Läs även...

  Replik: Unionen missar bollen

  Att kategoriskt säga nej till att se över Märket är anmärkningsvärt. Och att hänvisa till lönekartläggningar som bevis på att man jobbar för jämställdhet är ett spel för galleriet – många företag gör dem inte, skriver Unionenmedlemmen Susanne Persson.

 • Läs även...

  Jobbade 464 timmar extra - utan betalning

  Arkitekten hade en deltidstjänst men beordrades att jobba heltid. De 464 timmarna som hon jobbade extra fick hon aldrig kompensation för och nu stämmer Unionen ingenjörsbyrån.

 • Läs även...

  Hockeydamerna får kollektivavtal

  Alla spelare i högsta ligan kommer från och med oktober att kunna få ersättning om de skadar sig på isen. Damhockeyn har fått ett historiskt kollektivavtal på plats.

 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.