
En privatpersons försök att muta en förarprövare med 500 kronor för att få körkort efter en misslyckad uppkörning. Och finansbolaget Allras omtalade mutbrott, med ett värde på nära 51 miljoner kronor.
Spännvidden är stor bland de 30 mål med 60 mutbrott som avgjordes i tingsrätten och hovrätten under 2021, visar en ny rapport från IMM, Institutet mot mutor.
Därmed är brotten fler än föregående år. Men något trendbrott har inte skett, enligt Hayaat Ibrahim, generalsekreterare för IMM.
– När vi har tittat på hur det har sett ut under de senaste fem åren så har de ändå legat relativt jämnt under den perioden, säger hon.
Ökade från 16,6 till 117 miljoner
En stor förändring har i stället skett när det gäller värdet av mutbrotten, som ökade från 16,6 miljoner kronor under 2020 till 117 miljoner i fjol. Vilket innebär en ökning med cirka 605 procent.

– En anledning till att värdet ökade så markant var att flertalet mål handlade om systematisk brottslighet. Alltså att man har haft ett återkommande brottsupplägg, där man också har kunnat vända sig till olika aktörer, säger Hayaat Ibrahim.
– Dessutom stod några av mutbrotten för väldigt stora belopp.
En stor del av brotten klarades också upp, hela 90 procent av åtalen ledde till fällande domar.
I rapporten konstateras att 95 procent av dem som straffades för brottet var män.
Mutaren jobbar ofta i privat sektor
Till skillnad från tidigare år, då antalet domar oftast har varit flest inom vård och omsorg liksom bygg och anläggning, låg ifjol sektorn data, IT och telekommunikation i topp.
Men det beror enligt Hayaat Ibrahim främst på att ett enskilt utbildningsföretag som erbjöd IT-utbildning med tillhörande förmåner till ett flertal offentliganställda, vilket ledde till många domar.
Den som försökte muta eller gav en muta under förra året var oftast en anställd i den privata sektorn, eller någon som agerade som privatperson. Medan den som utsattes för ett mutförsök eller hade tagit emot en muta oftast var offentliganställd.
De vanligaste mutorna var i första hand pengar, följt av presentkort, en sakgåva eller en nöjesresa.
Tips för hur du undviker att ta emot en muta:
- Utbilda dig i de här frågorna så du förstår vad korruption är och hur man får agera i olika situationer.
- Ett bra verktyg kan vara att ta del av IMM:s Näringslivskoden, där information finns om hur förmåner får ges och tas emot, beroende på vilken sektor man arbetar i och vem man har att göra med.
- Kom ihåg att det är arbetsgivarens uppgift att se till att anställda känner trygghet och har kunskap i de här frågorna.
- Arbetsgivarna är också skyldig att implementera förebyggande åtgärder på arbetsplatsen. I Näringslivskoden finns beskrivet hur ett sådant arbete bör se ut.
Källa: Hayaat Ibrahim, generalsekreterare för IMM, Institutet mot mutor.