Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Drabbade på Ikea ändå nöjda med avgångspaket

Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige, främst i Malmö och Helsingborg.
– Visst har det lett till kritik. Men många har också gett oss beröm för de paket som vi har förhandlat fram, säger Susanne Håkansson, ordförande på Unionenklubben på Ikea, Ikano och Inter Ikea.
Anita Täpp Publicerad
På Inter Ikea System finns 700 anställda, varav en majoritet i Holland. I Sverige arbetar de flesta i Helsingborg. Nu har 54 anställda i Sverige och 41 i Holland tackat ja till erbjudandet.

I maj gick Ikea ut med ett allmänt erbjudande ut till samtliga anställda på Inter Ikea System, som förvaltar bolagets varumärke, om att man frivilligt kunde lämna sin post för att en varselsituation skulle kunna undvikas.

På Inter Ikea System finns 700 anställda, varav en majoritet i Holland. I Sverige arbetar de flesta i Helsingborg. Nu har 54 anställda i Sverige och 41 i Holland tackat ja till erbjudandet.

– Om det betyder att vi slipper ett varsel är ännu oklart. Ikeas egen uppskattning var att 100 skulle tacka ja till erbjudandet, säger Susanne Håkansson.

Erbjudandet innebär att alla som går frivilligt får 8 till 24 månadslöner, beroende på ålder och hur många år man har jobbat i företaget.

– Det är faktiskt ett väldigt bra erbjudande. Annars är det så att om du exempelvis har jobbat i fyra år på Ikea och blir uppsagd på grund av arbetsbrist så har du tre månaders uppsägningstid. Nu får alltså ingen mindre än åtta månadslöner, säger Susanne Håkansson.

Alla får också hjälp av TRR, Trygghetsrådet, att hitta en ny sysselsättning.

– Men vi har också fått till mycket annat som är väldigt bra i paketet, som vi faktiskt också fått mycket beröm för av de medlemmar jag pratat med. De tycker att vi har fått till ett juste paket för att man ska hitta nästa jobb.

– En sak som många tycker är bra är exempelvis att alla får betald ledighet liksom en del av resekostnaderna för att gå på en anställningsintervju i Europa. Vilket ju kan betyda extra mycket om du exempelvis söker ett jobb i Spanien.

Samma paket får också de hundratal anställda i Malmö som blivit varslade om uppsägning. De jobbar i olika bolag som arbetar med Ikeas kringfunktioner runt försäljningen, som försäljning, logistik och lager.
– Där vet vi ännu inte hur många som eventuellt kan stanna kvar i bolaget, med nya arbetsuppgifter, säger Susanne Håkansson.

Men det är klart att hon också har fått negativa reaktioner.

– Det har exempelvis handlat om att man tycker att det går för fort, om att man har fått dålig information, att man inte vet vad man ska välja och så vidare. Naturligtvis blir alla vilsna i den här situationen.

Men att de senaste neddragningarna skulle kunna vara en anledning till oro för fler anställda inom Ikea, tror hon inte.

– Ikea har ju tidigare lagt stora varsel. Och visst är det tråkigt när det händer. Men samtidigt är förändringar nödvändiga för att vi ska kunna vara innovativa, möta kundernas behov och växa i framtiden, säger Susanne Håkansson.

– Det är också ett tecken på att det är ett friskt och ansvarstagande bolag, att man gör förändringar när kostnaderna sticker i väg i högre fart än intäkterna. Så någon oro behöver inte gemene man känna. Bolaget är solitt och står kvar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Facket på Northvolt: ”Folk är ledsna och chockade”

Det har varit en kaotisk dag för de anställda på Northvolt. Victor Matinlassi, klubbordförande i Stockholm, beskriver stämningen som dyster. Men fortfarande finns hoppet om att företaget på något sätt ska överleva.
David Österberg Publicerad 12 mars 2025, kl 16:08
Skylt Northvolt
I dag fick de anställda på Northvolt beskedet att företaget går i konkurs. Pontus Lundahl/TT

Northvolt har verksamhet i Skellefteå, Västerås och Stockholm. Victor Matinlassi är klubbordförande i Stockholm.

Hur har den här dagen varit?

– Ganska kaotisk. Den började vid 7 med att vi i facket fick information från företaget. Vid åtta informerade företaget via intranätet och klockan 9 informerades alla anställda vid samtliga bolag. Vi har haft enskilda möten inom respektive bolag om hur just vårt företag påverkas i den här situationen. Dagen har också handlat mycket om att stötta medlemmar och svara på frågor från dem eller hänvisa frågor vidare till Unionens regionkontor eller rådgivningen.

Victor Matinlassi
Victor Matinlassi, klubbordförande på Northvolt i Stockholm.

Hur är stämningen bland medlemmarna?

– Många är ledsna, andra chockade. Det är ganska dystert. Vi har haft det tufft en ganska lång period. Förra månaden var våra löneutbetalningar försenade, så då låg vi också pyrt till. Men hittills har vi alltid kunnat hitta en kortsiktig lösning och kämpat vidare. Nu räckte det inte och det är extremt tungt. Vi har haft hoppet uppe och trott att det skulle finnas en lösning även den här gången.

Samtidigt kommer det signaler från arbetsgivaren om att det kanske kan gå att fortsätta verksamheten på något sätt. Vad tror du om det?

– Det tror jag definitivt. Det går inte att fortsätta som Northvolt är i dag, men vi har oerhört kompetent personal, vi har fungerande produktion i Skellefteå, vi har börjat få upp volymerna. Så jag hoppas verkligen att någon tar över och driver verksamheten i samma anda som vi har haft.

Jobbar ni som vanligt nu?

– Ja, ända tills konkursförvaltaren ger något annat besked.

Och hoppas att ni får era löner den 25 mars?

– Det hoppas vi. Men det är klart att det finns en risk att det blir en fördröjning.

Har ni mycket kontakt med de förtroendevalda i Västerås och Skellefteå?

– Vi pratar dagligen. Jag känner verkligen med de anställda i Skellefteå där de har det extremt tungt. Jag är mest orolig för den internationella arbetskraft som finns i framförallt Skellefteå, men också i Stockholm och Västerås. De har kommit till Sverige både från länder utanför Europa och från Europa tillsammans med sina familjer. De har byggt ett liv här, så det är klart att jag är orolig för vad som händer med dem. 

Hur har arbetsgivaren skött det här?

– De har varit bra på att informera facken om det ekonomiska läget. Den senaste perioden har vi haft möten varje vecka med företagsledningen om ekonomin och om potentiella investerare på både kort och lång sikt. Så det här kommer inte som en blixt från klar himmel. Vi har vetat om att situationen varit väldigt oroväckande, men hade förhoppningar ända in i det sista om att det kommer att lösas. 

Vad gör ni i klubben de närmaste dagarna?

– Vi finns här för våra medlemmar. Försöker vara ett stöd och hålla stämningen uppe. Vi väntar på beslut från konkursförvaltaren. Jag vet att också Unionen kommer att kontakta konkursförvaltaren för att diskutera medlemmarnas rättigheter och löner.