Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

DO: Studentprogram för bara kvinnor diskriminering

ABB lade ut en annons till ett talangprogram och skrev att endast kvinnor kunde söka. Enligt ett beslut från Diskrimineringsombudsmannen bröt annonsen mot lagen.
Oscar Broström Publicerad 26 april 2022, kl 12:45
Fyra kvinnor framför en dator.
ABB:s talangprogram för kvinnor är diskriminerande mot män, enligt DO. Obs! Bilden är en genrebild och kommer inte från talang- och mentorskapsprogrammet. Foto: Shutterstock.

ABB i Västerås vill attrahera och rekrytera fler kvinnor och icke-binära till sitt företag och ett steg i den riktningen har varit ett internt talang- och mentorskapsprogram – ”Sustainable talent program” – som funnits sedan 2012.

För ett drygt år sedan anmäldes programmet till Diskrimineringsombudsmannen, som skulle utreda om det var diskriminering att stänga ute män. Föremål för utredningen var en annons där ABB formulerade att tio kvinnor kommer få chansen att gå programmet.

Nu har beslutet från DO kommit: Det var diskriminering, enligt myndigheten.

ABB skriver i sin försvarsinlaga att målet har varit att få ”bästa möjliga mångfald” och en mer jämn könsfördelning, eftersom männen är i klar majoritet på företaget.

”Skälet till att annonsen endast riktade sig till kvinnor eller de som identifierar sig som kvinnor är att kvinnor är en underrepresenterad grupp på ABB. Bolaget vill arbeta för bästa möjliga mångfald och få en jämnare könsfördelning”, skriver ABB i DO:s utredning.

Vidare skriver ABB att talangprogrammet inte är avlönat och att det inte finns löfte om anställning efteråt.

Oklart vad som händer med programmet

ABB:s argument räcker dock inte för att exkludera män från talangprogrammet, enligt DO. Enligt myndigheten är ABB:s interna program att betrakta som praktik, vilket gör att diskrimineringslagen gäller.

När DO utför en utredning och tar ett så kallat tillsynsbeslut, är det inte juridiskt bindande och kräver inte att en verksamhet ändrar sina policys eller rutiner. Dagens Industri, som först uppmärksammade nyheten om ABB, har varit i kontakt med företaget som inte vill kommentera DO:s beslut. Huruvida det blir några förändringar i talang- och mentorskapsprogrammet – eller om det ens fortfarande finns kvar – är oklart.

Kollega har sökt ABB men inte fått något svar innan publicering.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Diskriminering

Unionens a-kassa anmäld för diskriminering av blind

I början av året anmälde Ida Östlund som är blind Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen. Orsaken är att hon inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning.
Lina Björk Publicerad 13 maj 2024, kl 06:02
En fasad med texten Unionens a-kassa. Till vänster blindskrift.
Ida Östlund har anmält Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen, då hon som blind inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning. Foto: TT/ Steven Senne/ Mats Thorén

Ida Östlund som är blind, använder ett så kallat skärmläsningsprogram som läser upp innehållet på webbsidor hon använder. Men när hon skulle använda det för att söka ersättning hos Unionens a-kassa tog det stopp. 

– Deras webbsystem är inte byggt för att jag som blind ska kunna använda det. Jag kan varken söka ersättning eller ta del av mina handlingar på inloggat läge, vilket är väldigt frustrerande. 

Hon frågade då om handläggarna kunde hjälpa henne via telefonen men eftersom det krävs mobilt Bank-ID för att godkänna handlingar gick inte det. Att träffa en fysisk person på ett kontor gick inte heller. Ida Östlund valde då att anmäla Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen med motivering att hon blivit diskriminerad på grund av sin funktionsnedsättning. 

– Det sista jag vill är att bråka med a-kassan. Men det är så viktigt att man har med sig funktionsvänligheten när man bygger ett webbsystem. Nu är det krångligt även för seende personer, säger Ida Östlund. 
 

Krav på tillgänglighet

I Sverige finns ett gäng lagar som styr tillgänglighet. Sedan 2018 finns även ett webbtillgänglighetsdirektiv som innebär att webbplatser, intranät och appar ska uppfylla krav på tillgänglighet. Det kan till exempel handla om att kunna navigera och använda alla funktioner via tangentbord eller röststyrning. Att texter är lätta att förstå och att det finns möjlighet till uppläsning. 

Den som äger sidan behöver inte själv bygga in funktioner för röststyrning och uppläsning. Sidorna behöver bara skapas så att webbläsare, telefoner och hjälpmedel går att användas på dem. Det är här Ida Östlund menar att Unionens a-kassa har mer att lära. Hon har fått besked om att DO startat ett ärende av hennes anmälan. 

– Det känns bra. Kanske det hjälper någon annan. 

Unionens a-kassa har nyligen fått ta del av anmälan och har till och med den 17 maj på sig att lämna ett svar till Diskrimineringsombudsmannen. Mer än så vill man inte kommentera i nuläget.