Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen säger ja till avtalsskiss

Ett tvåårigt avtal med ungefär lika stora löneökningar båda åren. Det ställer sig facken positiva till. Arbetsgivarna avvisar dock förslaget.
Niklas Hallstedt Publicerad
Kollega
Facken inom industrin ställer sig positiva till den första skiss som Opo presenterat. Kollega

Förslaget utgör en första skiss från Opo, de opartiska ordförandena, som sedan någon vecka leder förhandlingarna om ett nytt avtal.

Facken inom industrin, som Unionen tillhör, säger ja till skissen.

– Vi har ställt våra krav utifrån ett ettårsavtal. Nu ser Opo att det kan finnas förutsättningar för ett tvåårsavtal, då har vi sagt att vi kan tänka oss det under vissa förutsättningar, säger Unionens ordförande Martin Linder.

Förutsättningarna för att gå med på förslaget är bland annat att lönenivåerna ”är de rätta”. Dessutom vill man att det ska innehålla en ytterligare avsättning till flexpension och att kraven som facken framför vad gäller jämställdhet och arbetsmiljö får en tillfredsställande lösning.

– Vi har ställt vårt avtalskrav på 2,8 procent. Det är vår ingång. Det finns inget incitament för oss att teckna ett längre avtal än ett år om inte förutsättningarna är de rätta, och där är inte minst nivån på löneökningarna viktigt, säger Martin Linder.

Teknikföretagens svar till Opo är dock negativt.

”Fackens krav är så höga att vi inte är beredda att diskutera ett längre avtal än 12 månader”, säger Anders Weihe, Teknikföretagens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Den reaktionen överraskar Martin Linder.

– Jag tycker att det är något förvånande. Opo har ju gjort bedömningen utifrån dialog med båda parterna att det finns förutsättningar att diskutera ett tvåårsavtal.

Däremot anser han inte att arbetsgivarnas svar i grunden förändrar situationen.

– Att vi inte har en samsyn mellan fack och arbetsgivare på Opos första skiss föranleder säkert att det blir mycket diskussioner hur vi ska få den här förhandlingsprocessen att löpa på. Jag har tidigare konstaterat att vi står långt ifrån varandra i förhandlingarna. Det tydliggörs bara av våra olika svar.

Fram till den sista mars har fack och arbetsgivare på sig att komma överens.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.