Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Spelarstrejk kan hota Allsvenskan

Spelarstrejk kan hota Allsvenskan efter att förhandlingar om nytt kollektivavtal avbrutits. Det är två frågor som Unionen, som företräder spelarna, och arbetsgivarna tvistar om: pensionsavsättningar och sjukersättning.
Niklas Hallstedt Publicerad
 Anders Svensson siktar på fotboll.
Sista omgången av Allsvenskan 2015, Elfsborg hemma mot Falkenberg. På bilden Anders Svensson i sin sista match. Foto: Thomas Johansson / TT

Trots att medlare varit inne och hjälpt till för att hitta en lösning har förhandlingarna avbrutits. Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, vill dock inte prata om en kommande konflikt.

– Vi är inte i det läget att vi spekulerar om en eventuell konflikt. Vi fortsätter arbetet för att komma fram till bra lösningar.

Två frågor återstår att lösa. Dels kräver Unionen att pensionsavsättningen ökar från 4,5 till 6 procent, vilket är samma nivå som för ishockeyspelarna.

– Anledningen till att den ligger högre än i ITP-planen i övrigt är att det är en rak premie hela vägen, det vill säga samma premie oavsett hur mycket spelaren tjänar. I ITP-systemet i övrigt höjs avsättningen över en viss inkomst. Det är för att kompensera för det som premien måste höjas.

Dels kräver Unionen att spelarna ska ha full ersättning under de första 14 dagarna av sjukfrånvaro om de skadar sig på träning eller match.

– Det är ju lite skillnad jämfört med andra områden på arbetsmarknaden, här är skador mer vanligt förekommande till följd av kampmomenten. Dessutom finns ingen arbetsskadeförsäkring som i övriga branscher, säger Niklas Hjert.

Den fotbollsallsvenska starten i början av april är dock inte hotad om parterna inte kommer överens. Avtalet har en månads uppsägningstid, innan dess kan inte en konflikt bryta ut.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken på SVT avblåst - avtal klart

Det blir ingen strejk på SVT. Under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller kortare arbetstid och övertidsersättning för deltidsanställda.
David Österberg Publicerad 23 april 2025, kl 14:53
Ingen strejk på SVT. PÅ bilden syns SVT:s fasad i Stockholm.
Det blir ingen strejk på Public service. Unionen och Medieföretagen kom överens om ett nytt kollektivavtal under onsdagen. Det innehåller kortare arbetstid och högre löner. Foto: Ola Rennstam.

Unionen hade varslat om strejk på SVT i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut klockan fem på fredag morgon. Men under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens – med hjälp av medling.

– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Högre lön och kortare arbetstid

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu efter långa förhandlingar lyckats få till.

– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Det nya avtalet har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innehåller också en dags arbetstidsförkortning per år som förläggs av arbetsgivaren och övertidsersättning för deltidsanställda.

Även arbetsgivarsidan är nöjd med det nya avtalet.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv har vi också fått till förbättringar i avtalet avseende förläggning av arbetstid samt utökade möjligheter till förläggning av kvälls- och nattjänstgöring, säger Sara Ejdeskog, Medeföretagens förhandlingsledare.

Kollega har varit i kontakt med Unionenklubben på SVT. Klubben avböjer att kommentera.