Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Påskjobb för avtalsförhandlare

På söndag går förhandlingarna om de nya industriavtalen in i slutfasen. Då återstår bara fyra dagar innan de gamla avtalen löper ut.
Niklas Hallstedt Publicerad
Colourbox
På söndag återstår bara fyra dagar innan de gamla avtalen löper ut. Colourbox

Om industrin ska behålla sin märkessättande roll, det vill säga bestämma nivån på löneökningar för resten av arbetsmarknaden, brådskar det.

- Många andra parter på arbetsmarknaden väntar på resultatet. Nu vet vi också att det finns de som vill utmana märket. Blir vi inte klara i tid finns det risk för att de tycker att nu har industrin haft sin chans, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

- Att det är bråttom innebär inte att vi kommer att göra avkall på innehållet, det måste vara ett bra avtal.

På söndag eftermiddag är Unionens förhandlingsdelegationer inkallade. Det behöver dock inte betyda att det redan i det läget finns ett färdigt att förslag att ta ställning till.

- Det ska inte tolkas som att det kommer att finnas något direkt att ta ställning till. Vi kör tills vi är klara eller tills vi kan konstatera att vi inte kommer överens, säger Niklas Hjert och lyfter fram de tre främsta  frågorna: nivån, längden på avtalen och en fortsatt utbyggnad av flexpensionen.

Jonas Cohen, Teknikföretagens kommunikationsdirektör, konstaterar att det är på söndag eftermiddag som slutförhandlingarna börjar.

- Rätt mycket av villkorsfrågorna har vi nog diskuterat och vet hur vi ska hantera. Men vi kan inte träffa avtal på bara villkorsfrågorna, och vi kan inte bara träffa avtal på nivå och längd, utan det är ju ett paket.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.