Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Osäkert om AD avgör strejkrätt

I april stoppade Arbetsdomstolen tjänstemännens strejk för flexpension. Beslutet var dock inte slutgiltigt. Men nu är frågan om ett sådant ens kommer. Facken har fortfarande möjlighet att dra tillbaka målet från domstolen.
Niklas Hallstedt Publicerad
Claudio Bresciani / TT
Unionen stämmer Folkuniversitetet för avtalsbrott. Claudio Bresciani / TT

Tiotusen medlemmar i Unionen och Sveriges Ingenjörer var beredda att strejka när AD:s beslut kom som en kalldusch. AD konstaterade att flexpension hör hemma inom tjänstepensionen ITP. Eftersom ITP-avtalet fortfarande gäller råder fredsplikt, ansåg AD som dock tillade att rättsläget är oklart.

- Målet ligger kvar i AD, inget har gjorts som gör att det inte kommer att prövas. Men som i alla tvister är det upp till parterna att bestämma. Utgångspunkten är att processen fortsätter, säger Unionens chefsjurist Martin Wästfelt.

Facken har varit tydliga med att avsikten fortfarande är att driva igenom flexpensionen för samtliga medlemmar. I dag står de företag som tillhör Almega, arbetsgivarföreningen för tjänsteföretagen, utanför.

- Vi anser att det här är en intressefråga mer än en rättsfråga. Vi kommer inte att låta det bli en rättsfråga. Men det är klart att vi inte kan bortse från de rättsliga aspekterna som antingen kan bidra till att vi tar hem intressefrågan eller riskera att stjälpa så som det här interimistiska beslutet, säger Martin Wästfelt enligt vilken Unionen inom kort, sannolikt före semestrarna, kommer att presentera en strategi för hur man ska gå vidare med flexpensionen.

Hur det blir med AD:s avgörande är alltså fortfarande ytterst osäkert. Dels har parterna möjlighet att komma överens och återta ärendet. Det är dock inte mycket som talar för att det kommer ske. Dels har facken möjlighet att dra tillbaka ärendet på egen hand, en utgång som inte går att utesluta.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.