Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

KI vill se lägre lägstalöner

Se till att lönerna inte sticker i väg för mycket under högkonjunkturen och håll lägstalönerna nere för att öka möjligheterna för nyanlända att få jobb. Det är Konjunkturinstitutets råd till fack och arbetsgivarföreträdare inför den kommande avtalsrörelsen.
Niklas Hallstedt Publicerad
Anders Wiklund / TT
Anders Wiklund / TT

I sin årliga lönebildningsrapport konstaterar Konjunkturinstitutet, KI, att arbetslösheten är hög bland utrikes födda och särskilt bland dem som är lågutbildade.

En av orsakerna är de höga lägstalönerna, anser KI. Man menar att forskningen antagligen underskattar vilken betydelse lägstalöner har för sysselsättningen på lång sikt. Visserligen finns olika möjligheter till lönesubventioner, det vill säga att arbetsgivare får hela eller delar av lönekostnaden betald, redan i dag, men de är ofta tidsbegränsade och innebär en administrativ belastning för arbetsgivaren, hävdar KI som även påpekar att lönesubventionerna kan uppfattas som stigmatiserande för den anställde.

Här kan arbetsmarknadens parter göra en insats genom att sänka trösklarna för inträde på arbetsmarknaden anser KI, som även vill att fack och arbetsgivare ska se till att lönerna inte accelererar för mycket i tider av högkonjunktur.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken på SVT avblåst - avtal klart

Det blir ingen strejk på SVT. Under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller kortare arbetstid och övertidsersättning för deltidsanställda.
David Österberg Publicerad 23 april 2025, kl 14:53
Ingen strejk på SVT. PÅ bilden syns SVT:s fasad i Stockholm.
Det blir ingen strejk på Public service. Unionen och Medieföretagen kom överens om ett nytt kollektivavtal under onsdagen. Det innehåller kortare arbetstid och högre löner. Foto: Ola Rennstam.

Unionen hade varslat om strejk på SVT i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut klockan fem på fredag morgon. Men under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens – med hjälp av medling.

– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Högre lön och kortare arbetstid

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu efter långa förhandlingar lyckats få till.

– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Det nya avtalet har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innehåller också en dags arbetstidsförkortning per år som förläggs av arbetsgivaren och övertidsersättning för deltidsanställda.

Även arbetsgivarsidan är nöjd med det nya avtalet.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv har vi också fått till förbättringar i avtalet avseende förläggning av arbetstid samt utökade möjligheter till förläggning av kvälls- och nattjänstgöring, säger Sara Ejdeskog, Medeföretagens förhandlingsledare.

Kollega har varit i kontakt med Unionenklubben på SVT. Klubben avböjer att kommentera.