Att vara hemma några dagar när förkylningen slår till kan ge rejält avdrag på lönen. Men på den ideella organisationen Ungdomens Nykterhetsförbund har man tagit beslut om att ta bort karensavdraget och istället betala sjuklön från dag ett.
– Vi har haft diskussioner om att vara en hållbar arbetsplats. Människor som jobbar inom föreningslivet gör inte det på grund av en hög lön utan för att de brinner för sitt jobb, vilket leder till att de gärna jobbar för mycket, även när de är sjuka. På det här sättet ger vi en signal om att det är okej att vila när det behövs, säger Samuel Somo.
Läs mer: Företaget som skrotat karensdagen
Förhoppningen är att de långa sjuktalen kommer att minska på sikt även om de korta kanske ökar. Att det skulle öka risken för att de anställda sjukskriver sig trots att de inte är sjuka tror inte Samuel Somo är någon risk.
– Den här personalförmånen bygger på tillit åt båda hållen. Om man resonerar att de anställda är hemma bara för att de kan, måste man nog jobba på kulturen på arbetsplatsen.
Karensavdraget har gått igenom en del förändringar genom åren. I början av 2019 ersattes karensdagen ett karensavdrag, som innebär att om du är anställd och måste vara hemma från jobbet på grund av sjukdom förlorar du 20 procent av din sjuklön en genomsnittlig arbetsvecka. Att slopa avdraget tror Samuel Somo både kan ge signaler till de anställda och till andra arbetsgivare.
– Dels får det effekten att anställda blir friskare, gladare och orkar jobba längre och vi får då behålla kompetent personal. Dels får det effekter för hela samhället då sjukskrivningarna på sikt minskar.
Förra veckan förhandlade man fram den nya personalförmånen, som ska vara på prov under kommande år, för att förhoppningsvis bli permanent 2021.