
Kollega har pratat med några vars arbetsgivare under det senaste året tecknat avtal och de upplever både fördelar och nackdelar.
Sedan finns det arbetsgivare och rådgivare som tjänar på att undergräva förtroendet för kollektivavtalen, vilket har lett till att mängder av myter uppstått – som att bara låginkomsttagare tjänar på att omfattas av avtalen, eller att avtalen innebär intrång i den enskildes valfrihet och integritet. Unionens ombudsman Gunilla Krieg reder ut missförstånden nedan.
På callcenterföretaget Makalös sades de anställda upp när företaget tecknade kollektivavtal. Istället tog man in studenter på timanställningar, som inte omfattades av avtalet.
- Det är klart att det blir billigare. Det här är ett sätt att gå runt kollektivavtalet, säger Jan Mario Vangen, ordförande för Unionens klubb på företaget.
Det nekar arbetsgivaren till. Avtalet var inte alls orsaken till uppsägningarna, det rådde arbetsbrist menar Makalös vd Björn Jacobsen. På Unionen håller man koll på utvecklingen, men menar att krumbukter som den på Makalös inte verkar vara något som satts i system.