Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Kollektivavtal - för och emot

Den svenska modellen bygger på att arbetsmarknadens parter kommer överens om kollektivavtal som reglerar allt från löner och övertid till pensioner och anställningsvillkor. Det ger en stabil och bra arbetsmarknad. Men blir det alltid bättre?
Gabriella Westberg Publicerad
Stefan Löfven och Cecilia Fahlberg under en presskonferens.
IF Metalls dåvarande ordförande Stefan Löfven och Unionens Cecilia Fahlberg i en presskonferens i samband med avtalsrörelsen 2011. Foto: TT

Kollega har pratat med några vars arbetsgivare under det senaste året tecknat avtal och de upplever både fördelar och nackdelar.

Sedan finns det arbetsgivare och rådgivare som tjänar på att undergräva förtroendet för kollektivavtalen, vilket har lett till att mängder av myter uppstått – som att bara låginkomsttagare tjänar på att omfattas av avtalen, eller att avtalen innebär intrång i den enskildes valfrihet och integritet. Unionens ombudsman Gunilla Krieg reder ut missförstånden nedan.

På callcenterföretaget Makalös sades de anställda upp när företaget tecknade kollektivavtal. Istället tog man in studenter på timanställningar, som inte omfattades av avtalet.

- Det är klart att det blir billigare. Det här är ett sätt att gå runt kollektivavtalet, säger Jan Mario Vangen, ordförande för Unionens klubb på företaget.

Det nekar arbetsgivaren till. Avtalet var inte alls orsaken till uppsägningarna, det rådde arbetsbrist menar Makalös vd Björn Jacobsen. På Unionen håller man koll på utvecklingen, men menar att krumbukter som den på Makalös inte verkar vara något som satts i system.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.