- Flödet från arbetslöshet via visstidsanställningar till tillsvidareanställning är lätt att spåra. Varje kvartal får 100 000 arbetslösa jobb. 80 000 av dem får en visstidsanställning. Det är vägen in på arbetsmarknaden för många. Varje kvartal går också 70 000 personer från visstidsanställning till en tillsvidareanställning, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.
Enligt Patrik Karlsson finns inget bevis för att det pågår ett missbruk av visstidsanställningar. Inte heller anser han att TCO:s undersökning visar detta.
- Det går inte att säga. Du kan ha upprepade visstidsanställningar, exempelvis säsongsanställningar, och det kan ju vara helt sakligt grundat och helt okej. Sedan finns det så klart de som har en visstidsanställning, men hellre skulle vilja ha en tillsvidareanställning. Men att man inte kan erbjuda en tillsvidareanställning är inte samma sak som ett missbruk.
TCO:s förslag om en lagändring, som innebär att man som mest kan vara visstidsanställd i sammanlagt tre år under en femårsperiod, skulle vara negativt både för arbetsgivare och anställda, anser han. De nya reglerna skulle exempelvis kunna stoppa vissa säsongsanställningar.
Svenskt Näringslivs åsikt är att man i stället för att strama upp reglerna om visstidsanställningar skulle släppa på tyglarna när det gäller anställningsskyddet för tillsvidareanställda.
- Vi behöver ett flexiblare anställningsskydd. Den arbetsgivare som behöver anställa, men inte riktigt vet om behovet är permanent kan välja på att visstidsanställa eller tillsvidareanställa Men vid en tillsvidareanställning måste man konstatera arbetsbrist för att få säga upp. Det ger dem ett incitament för att använda visstidsanställningar i högre utsträckning.
Det finns ytterligare en faktor att ta hänsyn till när det gäller diskussionen om tillsvidare- kontra visstidsanställningar, enligt Patrik Karlsson som hänvisar till SCB-siffror: Många visstidsanställda vill inte bli tillsvidareanställda. Bland unga, de som är under 25, vill hälften fortsätta vara visstidare, bland dem mellan 35 och 44 vill var sjätte samma sak.