När det schweiziska bolaget Swissport tog över markservicen på flygplatsen i Bryssel försämrade de bland annat kraftigt villkoren för personalen och försökte importera billigare arbetskraft från Östeuropa, enligt uppgifter från det belgiska facket ACV Transcom som återges i SvD.
I de svenska fackliga leden väcker det här oro. Swissport är nämligen det företag som ska ta över marktjänsterna inom SAS om allt går som planerat. Det är ett beslut som berör cirka 5 000 anställda i Sverige, Danmark och Norge.
Unionens Sven Cahier säger att han är oroad men att uppgifterna måste undersökas närmare.
- Det finns alltid två sidor av ett mynt. Jag har pratat med Swissport och de sa att just i Bryssel var det en lite speciell situation med en dålig arbetsmoral etcetera. Man måste undersöka närmare och se på flera ställen och vad är reaktionen där och se om det här är ett genomgående tema eller om det är en unikt på ett ställe.
Skulle uppgifterna stämma innebär det stora risker för SAS, anser Sven Cahier
- Det var vilda strejker i Bryssel. Hanterar de personalen som det sägs kan det medföra ett sådant arbetsklimat att det blir både vilda och lagliga strejker. Det drabbar flygbolagen, i det här fallet SAS.
Fackets möjligheter att stoppa affären är begränsade. Det man kan trycka på är de rent ekonomiska bevekelsegrunderna.
- Alla affärer har risker och man måste bedöma dem. Vi kan ha en dialog med företaget om det är förenligt med riskerna. Alltså ett rent affärsmässigt tänkande, säger Sven Cahier.