Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Vågar ta plats

Får man kalla sig framgångsexpert? Annika R Malmberg stod på scenen och tittade ut över 400 kvinnor som hade bjudits in till Norra Latin av Unionen Stockholm.
- Klart man får, svarade hon sig själv. Jag gillar titlar som förpliktigar. Det går bättre då.
Eva Karlsson Publicerad 8 mars 2012, kl 14:57

Varför vinner vissa människor respekt och andra inte? Annika R Malmbergs föreläsning handlade om konsten att ta plats.

- Särskilt i en grupp med kvinnor har en kvinna svårt att sticka ut, hon är rädd att riskera samhörigheten i gruppen. Om en kvinna mår dåligt är gruppen bra på att ta hand om henne, men gör en kvinna bra ifrån sig är gruppen inte alls lika hjälpsam, sa Annika R Malmberg som tyckte att vi måste hjälpa varandra även på väg upp.

Hon har sett att det finns fyra egenskaper som förenar de personer man vill lyssna på. Det handlar om att vara ärlig, framsynt, inspirerande och kompetent.

Alla kan öva sig i att bli allt detta. Bra frågor att ställa sig är: Håller jag vad jag lovar? Hjälper jag andra och delar med mig av mitt nätverk och mina kunskaper? Ältar jag problem eller letar jag efter lösningar? Hur beter jag mig på mötet, sjunker jag ner i stolen och gäspar eller ser jag vänligt och intresserat på de andra? Vågar jag säga att det här kan jag? Utmanar jag mig själv?

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.