Unionens jurist hade hjälpt Göran Buhre att överklaga ett krav från a-kassan till förvaltningsrätten. Däremot glömde han att överklaga till nästa instans i tid. Inte blev det bättre av att han höll sig undan under en längre tid.
Göran Buhre krävde 280 000 kronor i skadestånd från Unionen. Förutom de 114 000 kronor, även förlorad ersättning från a-kassan som han blivit utesluten från och 100 000 kronor i personligt skadestånd.
På måndagen fick han beskedet att Unionen ger honom 20 000 kronor ex gratia, det vill säga av välvilja och utan att vara skyldiga att göra det.
- Jag hade inte förväntat mig något annat. Under hela den här processen har jag inte stött på någon som varit rakryggad och velat ta ansvar. Jag skäms för att vara svensk, jag skäms för att bo i ett land där myndigheter och instanser behandlar sina medborgare på det här sättet. Men mest av allt skäms jag för att vara medlem i Unionen.
Du har möjlighet att stämma Unionen. Kommer du att göra det?
- Absolut. Jag är en fighter. Det är inte slut på första ronden ännu. Jag är inte ens allvarligt träffad. Ren idioti och dårskap ska man inte vika sig för.
Göran Buhres juridiska ombud, Per Winberg, tidigare ordförande för LO-förbundet Transport är väldigt besviken.
- Jag kan bara uttrycka nedstämdhet över att man inte har en sådan empati när man har skadat en medlem så kraftigt, att man inte kan ta ett slags medlemsansvar, säger Per Winberg.
Han har dessutom svårt att förstå att Unionens beslut inte var undertecknat av dess ordförande.
- Det är åt helvete. Det här är en politisk fråga, inte ett tjänstemannabeslut.
Martin Wästfelt, Unionens chefsjurist, känner sig trygg i att ha gjort en korrekt bedömning, säger han.
- Vi har begått misstag som vi har bett om ursäkt för. Men för att vi ska betala skadestånd krävs två saker: vi ska ha gjort fel och felet ska stå i orsakssamband med en ekonomisk skada. I det här fallet har vi inte funnit att vi orsakat någon ekonomisk skada.