Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionens tabbe kan leda till domstol

- Ren idioti och dårskap ska man inte vika sig för, säger Göran Buhre efter beskedet att Unionen ger honom 20 000 kronor. Han hade begärt 280 000 kronor i skadestånd efter att Unionens jurist missat att lämna in en överklagan i tid.
Niklas Hallstedt Publicerad

Unionens jurist hade hjälpt Göran Buhre att överklaga ett krav från a-kassan till förvaltningsrätten. Däremot glömde han att överklaga till nästa instans i tid. Inte blev det bättre av att han höll sig undan under en längre tid.

Göran Buhre krävde 280 000 kronor i skadestånd från Unionen. Förutom de 114 000 kronor, även förlorad ersättning från a-kassan som han blivit utesluten från och 100 000 kronor i personligt skadestånd.

På måndagen fick han beskedet att Unionen ger honom 20 000 kronor ex gratia, det vill säga av välvilja och utan att vara skyldiga att göra det.

- Jag hade inte förväntat mig något annat. Under hela den här processen har jag inte stött på någon som varit rakryggad och velat ta ansvar. Jag skäms för att vara svensk, jag skäms för att bo i ett land där myndigheter och instanser behandlar sina medborgare på det här sättet. Men mest av allt skäms jag för att vara medlem i Unionen.

Du har möjlighet att stämma Unionen. Kommer du att göra det?

- Absolut. Jag är en fighter. Det är inte slut på första ronden ännu. Jag är inte ens allvarligt träffad. Ren idioti och dårskap ska man inte vika sig för.

Göran Buhres juridiska ombud, Per Winberg, tidigare ordförande för LO-förbundet Transport är väldigt besviken.

- Jag kan bara uttrycka nedstämdhet över att man inte har en sådan empati när man har skadat en medlem så kraftigt, att man inte kan ta ett slags medlemsansvar, säger Per Winberg.

Han har dessutom svårt att förstå att Unionens beslut inte var undertecknat av dess ordförande.

- Det är åt helvete. Det här är en politisk fråga, inte ett tjänstemannabeslut.

Martin Wästfelt, Unionens chefsjurist, känner sig trygg i att ha gjort en korrekt bedömning, säger han.

- Vi har begått misstag som vi har bett om ursäkt för. Men för att vi ska betala skadestånd krävs två saker: vi ska ha gjort fel och felet ska stå i orsakssamband med en ekonomisk skada. I det här fallet har vi inte funnit att vi orsakat någon ekonomisk skada.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.