Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionens inkomstförsäkring bland de bästa

Mest trygghet i förhållande till kostnaden ger Vårdförbundets komplement till a-kassan. Unionen hamnar sexa på en rankinglista av fackförbundens inkomstförsäkringar.
Niklas Hallstedt Publicerad 22 november 2013, kl 12:42

Det är försäkringsförmedlaren Max Matthiessen som låtit ranka 33 förbund för vilka en obligatorisk inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Inkomstförsäkring fyller ut den ersättning man som arbetslös får från a-kassan och ger ett extra inkomstskydd för inkomster över 18 700 kronor i månaden.

- Grundprincipen har varit att se hur mycket kan du få ut i förhållande till den avgift du betalar, säger Anders Aronsson, analyschef på Max Matthiessen.

- Alltså: om du betalar tusen kronor, hur mycket trygghet får du för det?

Det som skiljer försäkringarna åt är, förutom avgifterna, kvalificeringstiderna, de högsta lönerna som kan försäkras och det maximala antalet dagar som de betalas ut.

I topp hamnar vårdförbundet som organiserar bland annat barnmorskor och sjuksköterskor, därefter följer Lärarnas Riksförbund och Kyrkans akademikerförbund. I botten på listan ligger LO-förbunden Kommunal, Handels, GS och Transport.

Den sänkning av a-kasseavgiften som riksdagen beslutade om i går, och som träder i kraft vid nyår, kommer sannolikt inte påverka rankingen i någon högre grad, enligt Anders Aronsson.

- Vi har inte hunnit analysera det ännu. Det är osäkert om det blir några placeringsförändringar, men den kommer att tryckas ihop, skillnaderna blir mindre.

Anledningen till att Max Matthiessen tittat på förbundens inkomstförsäkringar är att man den senaste tiden fått förfrågningar om inkomstförsäkringar, en produkt de inte har i dag. I undersökningen har Max Matthiessen enbart synat den obligatoriska delen av inkomstförsäkringen. Flera förbund erbjuder även frivilliga försäkringar för löner över vissa belopp.

Fakta

Rankninglistan:

1 Vårdförbundet
2 Lärarnas riksförbund
2 Kyrkans akademikerförbund
2 Lärarförbundet
5 ST
6 Unionen
6 Farmaciförbundet
6 Vision
6 Trafik & järnväg
10 Sveriges Ingenjörer
10 Naturvetarna
12 Skolledarförbundet
13 FTF
14 DIK
15 Finansförbundet
16 LSR
17 Sveriges arkitekter
18 Ledarna
19 Akademikerförbundet SSR
20 Livs
20 Sveriges psykologförbund
22 SRAT
23 Jusek
24 Seko
25 Journalistförbundet
26 Sveriges arbetsterapeuter
27 Civilekonomerna
28 Sveriges läkarförbund
29 Säljarnas riksförbund
30 Kommunal
31 Handels
32 GS
33 Transport

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.