Diskussioner om forskning och utveckling inom tjänstesektorn har pågått under flera år. Företrädare från branschen anser att tjänstesektorn behandlas styvmoderligt när det kommer till satsningar på statligt finansierad forskning. De har en poäng menar Hans Björkman.
- Från regeringens sida har man kört rätt mycket på produkter och varor, alltså beviljat medel till universitet för tekniska uppfinningar. Eller så har det varit väldigt low tech, med sänkta sociala avgifter för tjänstesektorn.
Industrin bär själv en stor del av kostnaderna för sin forskning. Tjänstesektorn utgörs i betydligt större utsträckning av små företag utan stora ekonomiska marginaler.
- Tre fjärdedelar av forskningen i Sverige finansieras av andra aktörer än staten. Men det finns en del stora tjänsteföretag, som Ikea och SAS, som lägger en del på forskning och utveckling. Jag tror att det är bra om företagen medfinansierar, säger Hans Björkman.
I sin rapport föreslår Björkman att det inrättas två tjänsteforskningsinstitut, ett i Göteborg inriktat på transport- och logistikforskning, och ett i Borås med fokus på handels- och tjänsteentreprenörskap. Högskolan i Borås har redan hört av sig och vill höra mer om tankarna kring ett forskningsinstitut på orten.
- Vi kommer att träffas för att diskutera hur man formerar en vettig grupp av intressenter, till exempel högskola, regionalt näringsliv och arbetsgivarförbund, säger Hans Björkman.
Under nästa år hoppas Björkman att det kan tas ett beslut om att satsa på forskningsinstituten. Tanken är inte att Unionen ska vara med och finansiera verksamheten.