Unionen har redan kollektivavtal med både ishockeyspelarna i herrarnas elitserie och med herrfotbollsspelarna i allsvenskan och superettan. Men när man satsar på att plocka medlemmar från basketligorna gäller det såväl män som kvinnor. Under december månad besöker Unionen Norrbotten basketlagen Northland och LF Basket, Luleås två bästa lag. Medlemskapet skulle kunna hjälpa spelarna att få bättre generella villkor, till exempel vid sjukdom eller arbetslöshet.
- Vi kan organisera spelarna som medlemmar och sedan ta upp diskussionen om kollektivavtal för idrottsutövare, liknande det vi har med ishockeyspelarna, säger Siw Ahlfort, ombudsmannen som besöker lagen.
Men villkoren för de basketspelande damerna skiljer sig helt klart från herrkollegornas. I snitt tjänar spelarna i Northland mellan 7 500 och 8 000 kronor i månaden. Lönen beror dels på hur bra man är som spelare och dels på hur bra man är på att förhandla fram sina villkor. Basketen tar 20 timmar i veckan och det tillkommer tid för resor och matcher.
- Vi vill att de ska träna en gång på morgonen och en gång på kvällen så det bästa är om de jobbar halvtid, men flera klarar sig inte på en halv inkomst. En del bor kvar hemma hos föräldrarna för att de inte har råd med något eget och för ett par år sedan var det tre spelare som tackade nej till landslagsspel eftersom de var tvungna att jobba under sommaren, säger Anna Jonsson, klubbdirektör för Northland basket.
- Tänk om de slapp vara halvtidproffs, då skulle de ha mer tid att träna och att återhämta sig.
Skälet till kvinnornas låga löner som ofta förs fram är att kvinnor inom många sporter inte håller samma klass som männen och därför inte drar lika stor publik. Det skulle i sin tur göra kvinnorna ointressant för investerare och ge sämre löner. Men Anna Jonsson köper inte det argumentet.
- Problemet är att de är tjejer, för när det gäller spelet och prestationen finns det inget som skiljer dem från killarna. Det är det bästa laget i Norrbotten. Vi har det fjärde bästa publiksnittet i hela basketligan, om man räknar både herr- och damlagen. Kom på en match så får ni se. På finalen 2008 hade vi över 2 000 i publiken och det var fullsatt. Jag tror att det handlar om gamla traditioner hos företag och marknadsföringspersoner, att de hellre vill förknippas med herridrott.
Anna Jonsson jämför med ishockeyspelare på herrsidan som kan tjäna flera hundratusen i månaden och menar att det nog är svårt för många människor att identifiera sig med dem.
- Det är inte försvarbart att sponsra spelare som tjänar mycket mer än ett företags egna anställda. Jag vill inte låta bitter för jag ser att det blir bättre, men det är viktigt att synliggöra damernas dåliga löner och få företag att se värdet med att förknippas med damidrott.
Att ett Unionenmedlemskap kan hjälpa damerna att få upp lönerna i männens nivå är tveksamt, men det kan förbättra deras generella villkor.
- Det kan hjälpa dem som damspelare att få schysta villkor i sina anställningar, det handlar om så mycket mer än lön. Lönen ska som vanligt förhandlas med arbetsgivaren, säger Siw Ahlfort.