Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen nobbar fackligt veto

Unionen gör tummen ner för vänsterpartiets förslag att ge facket vetorätt mot bemanningsföretag. Men förbundet ser gärna att kryphålen i lagen granskas så att företag får svårare att ersätta fast anställda med inhyrda.
Johanna Rovira Publicerad

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt lovade i sitt sommartal i helgen att ta i med hårdhandskarna mot bemanningsbranschen. Bland annat förespråkade han att facket skulle få möjlighet att lägga in sitt veto mot att ta in bemanningspersonal på företagen. Men Unionen är inte intresserad av att få ett sådant triumfkort på handen. 

- Det finns redan i dag i medbestämmandelagen möjlighet att lägga in veto mot oseriösa bemanningsföretag och vi är inte beredda att skriva under på något som sträcker sig längre än så, säger Johnny Håkansson, central ombudsman med avtalssansvar för bemanningsbranschen.

- Vi anser inte att bemanningsföretagen är någon paria som till varje pris ska utrotas, utan ser branschen som en respekterad motpart. Unionen har kollektivavtal som täcker majoriteten av alla bemanningsföretag och vi massor med medlemmar där. Visst kan det finnas oseriösa företag, precis som i andra branscher, men de flesta sköter sig.

Jonas Sjöstedt skriver i en debattartikel i Aftonbladet att många anställda på bemanningsföretag har en otrygg arbetssituation och att regelverket inte hängt med. Partiet vill att den kommande propositionen om skyddslag för inhyrd arbetskraft, kompletteras så att det blir omöjligt för arbetsgivare att säga upp anställda och i stället ta in folk från bemanningsföretag.

- Som det är nu finns det öppningar i lagen som gör det möjligt att kringgå företrädesrätten och vi håller med om att det behövs göras något åt problemet. Om det inte kan lösas genom förhandlingar så kan det behövas ny lagstiftning, säger Johnny Håkansson.  

- Unionen anser att man inte ska kunna fylla ett permanent arbetskraftsbehov med inhyrd personal. Vi har bett om att få en definition på vad som egentligen menas med temporärt arbete, men det är en svår nöt att knäcka.

Faktaruta. I november 2008 kom ett EU-direktiv om att skydda arbetstagare som hyrs ut av bemanningföretag. EU-reglerna skulle ha införlivats i svensk lag senast 5 december i fjol, men först i början av juli i år, efter hot från EU-kommissionen, fattade regeringen beslut om en lagrådsremiss med åtgärder för att införliva bemanningsdirektivet genom ny lag -  lagen om uthyrning av arbetstagare. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.