Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen kritiserar flygbolag

Unionen protesterar mot att kabinanställda hyrs in av utländska bemanningsföretag och att vissa flygbolag därmed kringgår kollektivavtal och normala anställningsvillkor.
Förbundsrådet ställde sig under tisdagen bakom ett uttalande mot bolagens tvivelaktiga personalpolitik.
Ola Rennstam Publicerad

Att flygbolag anlitar personal genom bemanningsföretag är ingen ny företeelse. Det som hänt på senare tid är att vissa företag som är verksamma i Skandinavien, som till exempel Norwegian, börjat anlita bemanningsföretag från Polen eller Estland.

- Företagen har inte ordentliga kollektivavtal och personalen har inte samma villkor beträffande sjuklön, tjänstepensionsinsättningar eller andra sociala skyddsnät. Dessa anställningsformer gröper ur de kollektivavtalade rättigheterna som anställda i Skandinavien normalt har, rättigheter som seriösa bemanningsföretag som Proffice Aviation har, säger Birgitta Wrede, SAS Ground service och ledamot av Unionens regionstyrelse i Stockholm.

Utvecklingen oroar Unionen och förbundsrådet har nu ställt sig bakom ett uttalande där man kritiserar personalpolitiken. I uttalandet pekar förbundet inte ut något enskilt flygbolag, i stället talas det i allmänna ordalag om "vissa flygbolag". Att det är Norwegian som åsyftas är knappast någon hemlighet. Nyligen avslöjades det att piloterna på det norska flygbolaget uppmanats att starta egna bolag i skatteparadis och sedan hyra ut sig själva eller vara anställda ett visst antal timmar. På kabinsidan har Norwegian hyrt in personal via bemanningsföretaget Arpi.

I uttalandet konstaterar Unionen att det är fel att konkurrera med försämrade anställningsvillkor och att kollektivavtal, trygghetsförsäkringar och tjänstpensioner till dem som arbetar i kabin eller sitter vid spakarna i cockpit är saker som borde vara självklarheter när vi är ute och reser med olika flygbolag.

- Unionen har sedan tidigare tydligt tagit avstånd från Ryanairs personalpolitik, och syftet från min sida var att visa att fler bolag i branschen har börjat med samma typer av konstiga anställningsförhållande, säger Birgitta Wrede.

- Än så länge handlar det inte om några stora volymer, men Norwegians ledning har uttalat att det är denna väg man ska gå, mot utflaggning som liknar den inom sjöfarten. Det här är en sten som börjat rulla och då gäller det att tala om tidigt att detta inte är acceptabelt. Jag hoppas att Unionens uttalande kan skapa en debatt och vara en manifestation där vi är solidariska med personalen på Norwegian, för om det sprider sig är det de som kommer att få stryka på foten.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.