- Jag har inga besked. Vi frågar ju också och framförallt våra medlemmar undrar, säger Unionens klubbordförande Agneta Ahlström.
Precis som tidigare vet facket alltså inte vilka länder och affärsområden som kommer att drabbas. Det är dock osannolikt att Sverige, där Telia Sonera har flest anställda, skulle slippa undan.
- Man blir lite kluven. Vi vill ju inte påskynda processen heller, vi vill ju att våra medlemmar ska ha arbete så länge som möjligt.
Inte heller har det nuvarande villkorspaketet som gäller vid uppsägningar förlängts. Vad det innehåller vill inte Agneta Ahlström avslöja, men känt sedan tidigare är att det blir mer förmånligt ju längre man har jobbat inom koncernen. Villkorspaketet löper ut vid årsskiftet, därefter är de vanliga uppsägningsreglerna som gäller. Enligt det centrala avtalet är det som mest tolv månaders uppsägningstid för dem som är över 55 och varit anställda i tio år.
- Jag kan bara spekulera, men ska man ha stor övertalighet, tror jag inte att arbetsgivaren vill gå på ren las med återanställningsrätt, säger Agneta Ahlström.
- Med villkorspaketet som vi har i dag är det en smidig process. Vi har gått med på att de kan rekrytera där man behöver kompetensväxla, det kan de ju inte enligt las om folk blir uppsagda på grund av arbetsbrist.
De senaste åren har Telia Sonera genomfört flera stora neddragningar, den senaste i våras. För 20 år sedan hade Telia runt 50 000 anställda i Sverige, i dag är man nere på 9 000.