En rapport från Handelns utredningsinstitut för några år sedan visade att ett slopande av exportförbudet för snus till EU skulle innebära runt tusen nya anställda hos snustillverkarna.
Men sedan regeringen för några dagar sedan öppet sagt att man släppt kravet på att få exportera prillor till resten av EU talar mycket för att man kommer man att få vänta tills nästa tobaksdirektiv läggs fram. I praktiken betyder det ett dröjsmål på runt tio år. Frågan är dock inte slutgiltigt avgjord.
Johan Wredberg, chef för Public affairs på den svenska tobaksjätten Swedish Match, vill inte tala om vad ett skippande av exportförbudet skulle betyda för företaget.
- Vi får förhålla oss till den verklighet som vi lever i. Vi gör inga finansiella planer på en icke-existerande marknad.
Det är dock ingen hemlighet att Swedish Match linje är att förbudet borde bort.
- Det vore rimligt att vi fick vara med och konkurrera om rökarna i Europa som alla andra företag. Svenskt snus är den enda tobaksprodukt som är förbjuden att handlas med inom EU, säger Johan Wredberg.
På midsommarafton står nästa slag i snuskriget. Då ska EU:s hälsoministrar fatta beslut om smaksättningen av det svenska snuset ska vara tillåtet i fortsättningen. Smaksättningen med bland annat vanilj och citrus anses kunna locka unga att börja snusa. För Swedish Match del skulle ett förbud få stora konsekvenser, mellan 30 och 70 procent av företagets produkter kan anses smaksatta beroende på var man lägger ribban.
- I stället för att försöka förbjuda snus borde EU fundera på varför svenska män snusar mest, röker minst och löper lägst risk att drabbas av tobaksrelaterad sjukdom och cancer i hela EU, säger Johan Wredberg.
Livsmedelsarbetarförbundets ordförande Hans-Olof Nilsson gick häromdagen ut och kritiserade regeringens beslut. Bland annat påpekade han snusindustrins möjligheter att skapa jobb. I dag jobbar cirka 500 livsmedelsarbetare med snusproduktion.
Unionen, med några hundra medlemmar i branschen, har däremot inte kommenterat frågan.
- Frågan har helt enkelt inte varit uppe till diskussion, säger presschefen Louise Gerdemo Holmgren.