Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tufft för facken i Turkiet

Turkarna knackar på dörren till EU och den svenska regeringen vill öppna. Men den turkiska regeringen motarbetar facklig verksamhet och bryter mot mänskliga rättigheter.
-Den fackliga situationen i Turkiet har gått från att vara dålig till att vara riktigt dålig, säger Torgny Wiktorsson på TCO.
Anna Sjögren Publicerad 25 mars 2010, kl 09:13

I Turkiet finns idag fyra stora fackliga organisationer.

-Turkis är regeringsvänliga oavsett regering, Hakis har en religiös, muslimsk inriktning på sitt fackliga arbete och är på grund av det vänligt inställda till den nuvarande regeringen. Disk är socialdemokratisk och Kesk är revolutionär och sätter sig på tvären mot regeringen, säger Torgny Wiktorsson.

Disk och Kesk är bevakade av regeringen och i höstas ställdes ett trettio fackligt aktiva från sistnämnda fack inför rätta efter att ha suttit häktade i sex månader.

"Svenska regeringen är naiv"

- Turkiet är en auktoritär stat. Det är en demokrati, men de rättegångar vi bevittnar är typiskt politiska rättegångar, man vill komma åt de intellektuella och de politiskt aktiva, säger Klas Forsberg, ordförande för Advokater utan gränser i Sverige.

Ett grundläggande problem i det turkiska rättssystemet är att åklagarmyndigheten inte är skild från domstolen. Efter en rättegång sitter åklagaren med i överläggningarna och kan alltså påverka rätten i sitt beslut.

- Det är oacceptabelt och måste avskaffas omedelbart, säger Klas Forsberg.

Han anser att den svenska regeringen är naiv och inte vill se den bristande rättssäkerheten. Samtidigt medger han att det går att se det som att omvärlden får större möjlighet att påverka Turkiet om landet släpps in i EU. Det var trycket från omvärlden som fick Turkiet att avskaffa de så kallade "säkerhetsdomstolarna" som inrättades på åttiotalet för att döma PKK-medlemmar.

Splittrade fack gynnar regeringen

Facklig verksamhet och PKK kopplas ofta ihop av regeringen. De trettio åtalade Kesk-medlemmarna, alla med kurdiskt ursprung, anklagades för samröre med organisationen.

- Man oroar sig för att facket och PKK ska samverka och växa sig starkare i samhället, säger Torgny Wiktorsson.

Ett problem för facken är att det inte finns någon tydlig uppdelning av vilka yrkesgrupper som de olika facken organiserar. Det är fritt att välja vilket man vill tillhöra. Den otydliga uppdelningen innebär att facken försöker ta medlemmar från varandra för att själva bli starkare. Det gynnar fackets motståndare.

För att få bilda en facklig klubb på en arbetsplats krävs att femtio procent av de anställda är anslutna.

- Om fyra olika fack konkurrerar om samma människor på en arbetsplats blir det rätt svårt att få ihop femtio procent, säger Torgny Wiktorsson.

Om hälften av de anställda på en arbetsplats trots allt ansluter sig till samma fack är det inte ovanligt att arbetsgivare försöker köpa ut dem.

De turkiska facken enades

För att få fler medlemmar behöver facken samarbeta. När Torgny Wiktorsson och TCO höll en kurs i fackligt arbete lyckades de samla representanter från alla fyra fack.

- De kunde enas om två huvudfrågor: jämställdhet och arbetsmiljö, berättar Torgny Wiktorsson.

Torgny Wiktorsson har en förhoppning om att kunna göra en uppföljning på samarbetet, men det är svårt att få loss pengar i nedskärningstider.

  

Varför är det viktigt att svenska fackliga organisationer engagerar sig internationellt?

- Om jag sköter om min trädgård, men mina grannar inte rensar bort sitt ogräs kommer det att sprida sig till mig också. Om vi omges av oreglerade arbetsmarknader kommer det att påverka oss här också. Internationellt engagemang är viktigt och vi behöver bli fler som jobbar med det här, säger Torgny Wiktorsson.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.