Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tuffare regler för arbetslösa

Inte bara kontrollen av de arbetssökande skärps från september. Även påföljderna blir värre. Då kan den som inte anmäler ändrade förhållanden som kan påverka rätten till a-kassa dömas till böter eller till och med fängelse.
Niklas Hallstedt Publicerad

De nya reglerna i arbetslöshetsförsäkringen innebär bland annat att de arbetssökande en gång i månaden måste rapportera vad de gjort för att skaffa jobb, vilket kollega.se skrivit om tidigare.

Men det innebär också att det nu blir straffbart att inte anmäla ändrade förhållanden som kan påverka rätten till a-kassa inom 14 dagar.  Det kan handla om att man börjar studerar, får ett extra arbete eller börjar plocka ut pension.

- Förut har man varit skyldig att anmäla ändrade förhållanden, men nu blir man också skyldig att intyga det på heder och samvete. Det innebär att vissa bestämmelser i brottsbalken blir tillämpliga, säger Charlotte Hasselgren, biträdande försäkringschef och utredare på SO, a-kassornas samorganisation.

Tidigare har aktivt lämnande av felaktiga uppgifter kunnat leda till uteslutning från a-kassan eller frånkännande, vilket innebär att ersättningen inte betalas ut under en viss period samtidigt som ersättningsdagarna ändå förbrukas. Framöver kommer samma sak gälla även i de fall man underlåter att lämna uppgifter. Dessutom kan den som drabbas av uteslutning eller frånkännande också bli polisanmäld för brott. Risken finns alltså att personer skulle kunna råka ut för ett slags dubbel bestraffning.

Paralleller kan dras till skattelagstiftningen där Högsta Domstolen i sommar slagit fast att en person som tidigare betalat skattetillägg efter att ha lämnat oriktiga uppgifter inte också ska kunna dömas för skattebrott.  Helt enkelt för att ingen ska kunna bli dubbelbestraffad.

- Det har funnits en diskussion om i fall detta kan betraktas som att man blir straffad två gånger. Men då har man sagt att arbetslöshetsförsäkringens administrativa sanktioner inte är straffrättsliga bestämmelser, säger Charlotte Hasselgren.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.