I undersökningen, som är gjord av forskare vid universitetets psykologiska institution, har 200 anställda inom folktandvården deltagit.
Dessa delades upp i tre grupper. I ett år fick sedan en grupp träna i 2,5 timme på arbetstid, medan en annan fick 2,5 timmes kortare arbetstid, varje vecka. Den tredje gruppen fungerade som kontrollgrupp.
- De som tränade fick själva bestämma hur de skulle göra det. Det vi sa var att det skulle vara en sådan pass hård konditionsträning att de inte kunde konversera under tiden och blev så svettiga att de måste duscha efteråt, säger forskaren Ulrica von Thiele Schwarz.
- En del valde att gå på cirkelträning på ett gym, andra simmade och några gick med stavar.
För att ta reda på hur alla deltagarnas välbefinnande, hälsa och fysiologiska stressreaktioner påverkades under försöksperioden fick de genomgå hälsoundersökningar och svara på frågor före förändringen liksom sex och tolv månader efter.
Resultatet visar att både arbetstidsförkortningen och träningen var bra för de anställdas hälsa och välbefinnande. Vilket också arbetsgivaren tjänade på eftersom personalen utförde lika mycket arbete som tidigare och dessutom var mindre sjuka.
- Förväntningen var att de skulle vara lika produktiva som innan förändringen. Och när året gått kunde vi se att de dragit in samma intäkter som föregående år, säger Ulrica von Thiele Schwarz.
- Det fanns en viss risk för att de upplevda kraven i arbetet skulle öka i och med det här, Att man skulle bli mer stressad av att försöka utföra samma arbetsuppgifter på den kortare arbetstiden. Men resultatet visar att det inte var så.
När forskarna jämfört effekterna av de olika åtgärderna har man sett att träningen ger mer tydliga och långvariga fysiska och medicinska förbättringar än vad den förkortade arbetstiden gör. Därför drar de slutsatsen att träning på arbetstid är bäst för anställdas hälsa.