Otydliga krav stressar tjänstemännen, visade stressbarometern redan i våras. Men hur stressad man är hänger också samman med var i landet man jobbar. Det blir tydligt när siffrorna bryts ned på regional nivå.
Stockholmarna är minst stressade. Jämfört med kollegorna i övriga landet har de i högre utsträckning möjlighet att påverka arbetstidens förläggning, de får mer stöd och uppmuntran från arbetskamrater samt har mer tid för social samvaro på jobbet. En större andel av dem anger också att de skulle ha lätt att hitta ett nytt jobb vid arbetslöshet.
Betydligt värre är det för skåningarna som, tillsammans med tjänstemännen i norra Norrland, är mest stressade. Jämfört med rikssnittet är det en större del av dem som inte anser att det finns öppenhet för diskussion och kritik på jobbet, inte får stöd och uppmuntran från chefen, inte får återkoppling på sin arbetsinsats och inte heller känner uppskattning för det utförda jobbet.
Även i övrigt finns det regionala särtecken. Tjänstemän i Östergötland och Södermanland tror till exempel oftare än andra att de riskerar att bli arbetslösa, medan tjänstemän i Småland inte är lika trötta som genomsnittet.
- Vi är själva lite förvånade över att det är så stora skillnader. Men det handlar inte om att skåningar är mer stresskänsliga än andra, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.
- Den sannolika förklaringen till de här skillnaderna ligger i sådant som vi inte kunnat mäta och granska, till exempel i strukturen på arbetsmarknaden. Det handlar om sådant som storleken på företag, branschskillnader och risken för arbetslöshet.
Stressbarometern bygger på webbintervjuer med 3 067 tjänstemän och genomfördes hösten 2012.