- Jag använder inte bara retorik när jag ska framföra något utan även när jag ska lösa problem, säger Helena Vemmerstad på Unionen.
Hon är utbildad retorikkonsult och jobbar på Unionens sektion för utveckling och stöd till förtroendevalda. Helena Vemmerstad säger att man kan ha användning av retorik vid de där situationerna som kräver lite extra förberedelser, när man ska hålla tal eller vid en förhandling till exempel.
Oavsett tillfälle är det viktigt att man tar hänsyn till vilken målgruppen är. Det är också bra om man har klart för sig vad man vill ha sagt, vad som är målet med talet.
- Jag vet inte så mycket om er, förutom att några är Unionenmedlemmar och att ni förmodligen är trötta efter jobbet. Min intention är att få er nyfikna på retorik och det målet ger mig mening att fundera över hur jag ska få er nyfikna.
Det är inte bara orden som är viktiga för att nå fram med ett budskap, ofta kan kreativa metoder var till hjälp när språket känns platt. Helena Vemmerstad tar förhandlingssituationer som exempel. De absolut bästa förhandlarna kan inte bara sakfrågorna utan har dessutom en förmåga att hitta lösningar på problem.
- Om jag har fastnat i knoppen, så rör jag på kroppen. Åker ut och cyklar eller vad som helst. Ni vet Professor Balthazar? Jag är ungefär som han, han går fram och tillbaka när han ska lösa problem.
I vänster hjärnhalva sitter logiken medan höger hjärnhalva står för kreativiteten, därför kan det vara bra att försöka få halvorna att samarbeta. Ett knep för att komma åt kreativiteten i höger hjärnhalva är att strunta i att börja i det vänstra hörnet när man skriver och i stället börja mitt på papperet. Man ska helt enkelt inte vara så strukturerad i den kreativa processen. När man sedan vet vad man vill ha sagt, kan man använda retorikens olika delar för att strukturera sitt tal.
- Låt artisten i dig jobba färdigt innan du släpper fram kritikern.