Arbetsmiljöverket kan kräva att ett företag åtgärdar arbetsmiljöbrister inom viss tid. Men om företaget går samman med ett annat, blir uppköpt eller på annat sätt byter organisationsnummer faller kraven bort, vilket EU-kommissionen nu kritiserar.
- Kommissionen anser inte att det är acceptabelt. Ofta är det samma personer som jobbar kvar i företaget, med samma verksamhet som tidigare. Det kan vara viktiga arbetsmiljöfrågor som kraftigt fördröjs på det här sättet, och det är de anställda som får ta smällen, säger Börje Sjöholm, Unionens arbetsmiljöexpert.
Frågan om brister i svensk arbetsmiljölagstiftning aktualiserades när driften av Stockholms tunnelbana togs över av Veolia från Connex. Arbetsmiljöverket hade tidigare haft synpunkter på bland annat säkerheten för t-baneförarna. När Veolia tog över behövde man inte ta med sig Arbetsmiljöverkets förelägganden. I stället måste verket göra en ny inspektion för att se om bristerna kvarstår, och i så fall komma med ett nytt föreläggande.
- Det här är faktiskt ett exempel på när vi har hjälp av EU att knuffa på lagstiftningen i rätt riktning. Sverige är inte världsbäst på arbetsmiljö i alla lägen, vilket vi kanske trodde, säger Börje Sjöholm.