Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svensson - så funkar du

Det anses viktigare att få ett fast jobb, trevliga jobbarkompisar och roliga arbetsuppgifter än att ha hög lön. Att göra karriär och få mer föräldrapengar kommer också högt upp på listan när personer mellan 18 och 29 år söker nytt jobb.
Åsa Frisk Publicerad

I en nyutkommen bok Vem är Svensson? av Colette van Luik finns mängder av rolig statistik om det vi tror är det svenskaste av det svenska. Colette börjar med att avfärda Svensson som det vanligaste efternamnet. Både Andersson, Eriksson och Persson är vanligare namn än Svensson.

De mest statusfyllda yrkena i Sverige är läkare, arkitekt, forskare, jurist, finansanalytiker, ingenjör, författare, journalist, politiker och konstnär. Status är en sak men vad vi drömmer om något annat. Här är listan över svenskarnas drömyrken: ingenjör, entreprenör, författare, personalchef, ekonom, musiker, managementkonsult, pilot, äventyrare och fotograf.

Att Google ligger i topp på populär arbetsplats är inget nytt. Här är de populäraste arbetsplatserna i tre kategorier:

Ekonomer:

Data/IT:

Ingenjörer:

Ikea

Google

Ikea

H&M

Apple

Teknikkonsultföretaget ÅF

Exportrådet

Microsoft

ABB

Google

Ikea

Vattenfall

L´Oréal

Ericsson

Google

Vilka egenskaper söker arbetsgivare efter? De vanligaste orden i jobbannonser enligt textanalysföretaget Saplo är strukturerad, självgående, prestigelös, initiativrik, ansvarstagande, utåtriktad, positiv, serviceminded, flexibel, säljinriktad, stresstålig, pedagogisk, entusiastisk, analytisk, kommunikativ, kreativ, disciplinerad, resultatinriktad, noggrann och tävlingsinriktad.

Bara 2 av 10 tycker de får tillräckligt med beröm på jobbet. 36 procent av svenskarna säger att de inte trivs med sina arbetsuppgifter. Det är att jämföra med 6 procent av indierna, 16 procent av finländarna och 19 procent av danskarna. Att få roligare arbetsuppgifter är viktigast när hälften av svenskarna byter jobb.

I snitt var svenskarna sjuka 6,1 dagar år 2009. Ohälsotalet har sjunkit stadigt sedan år 2003 då det låg på 15,9 dagar.

Om du vet med dig att du gnäller om jobbet bör du genast sluta. Det är det som stör oss arbetskamrater mest. Vi irriterar oss också på om någon intrigerar, jobbar för lite, är en besserwisser, är opålitlig eller kommer för sent, är inställsam mot ledningen, pratar för mycket, slarvar med gemensamma utrymmen, säger okänsliga eller klumpiga saker eller helt enkelt lägger sig i det andra gör.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.