Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svenskt företag sparkar fackligt aktiva i Thailand

Mölnlycke Health Care har avskedat anställda i Thailand som enligt företaget deltagit i en vild strejk. Men de som fått sluta menar själva att det bara var ett möte.
Linnea Andersson Publicerad 13 september 2012, kl 09:35

Företaget Mölnlycke Health Care, med anställda Unionenmedlemmar i Sverige, är inblandade i en facklig tvist som startade på företagets fabrik i Bangkok. Det var under förra årets kollektivavtalsförhandlingar som fabrikspersonal på en av företagets två thailändska fabriker, blev alltmer missnöjd med ledningens agerande. Majoriteten av de 1 200 arbetstagarna samlades och krävde mer information från företaget om hur arbetsvillkor, löner och arbetstider skulle förändras.

- Det är ett antal anställda som har fått gå, samt några fackligt aktiva i klubbstyrelsen, säger Maria Nyberg, internationell ombudsman på Unionen.

Från början avskedades 22 personer, men fyra av dem har kommit till en överenskommelse med Mölnlycke och köpts ut ur företaget. De fyra var fackliga ledare och går därför inte att avskeda på samma sätt som övriga anställda. I nuläget hotas fortfarande 18 fackmedlemmar av avskedande. Deras ärende har tidigare tagits upp av en nationell arbetskommitté (IRC). Kommittén kan inte fälla utslag likt en domstol men kom med ett utlåtande till fackets fördel och krävde att företaget skulle återanställa alla inom tio dagar.

- Det var precis när vi var där som utlåtandet kom och vi förstod att företaget inte skulle återanställa de som fått gå. Mölnlycke tycker själva att de har ett starkt case och har i stället överklagat till domstol. Vi tycker att de borde ha följt kommittén, det är ungefär där vi befinner oss nu, säger Maria Nyberg.

- I efterhand kan vi konstatera att kollektivförhandlingarna var tuffa och att vi hade väldigt olika syn på vad vi ville åstadkomma. Fabriksarbetarna gick in med krav på mycket stora ökningar gällande lön och förmåner, mångfalt mer än marknadens ökning. Thailand är inget låglöneland längre i förhållande till länder runt om, vi har relativt hög lönesättning på fabriken och kunde sträcka oss så långt som till fem procent i förhandlingarna. Det utbröt vilda strejker vid två tillfällen då arbetet stannade av helt och vi gav dem upprepade varningar och sa att de måste gå tillbaka till arbetet, säger Andreas Joviken, HR-chef på Mölnlycke Health Care.

Domstolsprocesser av den här typen kan ta flera år och det rör sig om två parallella processer, en för de tidigare anställda och en för dem i klubbstyrelsen. Domaren vill gärna att parterna ska komma överrens och kallar regelbundet till förhandlingar. Enligt Andreas Joviken vill även Mölnlycke få till en överenskommelse hellre än att gå vidare i domstol.

- Det är en olycklig situation. För oss känns det inte så problematiskt att gå till domstol utifrån rättsläget, men det känns onödigt.

Den fackliga organisationen Industri All Global Union, där Unionen och IF Metall är medlemmar, riktade nyligen skarp kritik mot Mölnlycke Health Care. I ett brev till företaget skrev man att agerandet är "fullständigt oacceptabelt" och krävde att företagsledningen i Göteborg ska sätta press på ledningen i Bangkok. Det uppger Göteborgs-Posten.

Industri All skriver på sin hemsida att Mölnlycke har tvingat anställda att skriva på enskilda kontrakt som innebär lägre löner och försämrade villkor. De som vägrat skriva under har straffats på olika sätt, genom att inte få arbeta alls eller att de fått arbetsuppgifter som de inte är tränade för. Mölnlycke tar avstånd från uppgifterna om att anställda bestraffats men medger att de omplacerat personal.

Enligt Maria Nyberg på Unionen vill Industri All att Mölnlycke ska följa IRC:s utlåtande för att nå en lösning. Unionen och IF Metall har fört dialog med företaget både i Sverige och Thailand. Maria Nyberg träffade facket i Bangkok i våras och kommer att åka dit igen under september. Hon säger att Unionen fortsätter att följa frågan men att de främst fokuserar på att något liknande inte ska ske igen.

- Det är tråkigt att det hände från första början, vi tror att företaget hade vunnit på att ha en bättre dialog med fabriksarbetarna i Thailand. På hemmaplan tror jag framför allt att Mölnlycke vill ha en bättre dialog med facket i det här ärendet, att vi ska träffas oftare och prata med varandra på ett annat sätt. Vi har bara träffats en gång kring den här frågan, men hittills har vi upplevt det som en positiv respons, säger Maria Nyberg. 

Fakta

Mölnlycke Health Care tillverkar engångsprodukter för kirurgi och sårbehandling. 
Företaget ägs av Investor och har 6 700 anställda världen över.
De har sitt huvudkontor i Göteborg.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.