På nionde plats kommer en annan svensk, Björn Stigson, som är ordförande för ett världsomspännande råd för företag som är inriktade på hållbar utveckling, World business council for sustainable development.
Ikeas chef för samhällsansvar, Thomas Bergmark, hamnade på 13:e plats, och de båda svenskarna slog alltså expresidenten Al Gore, som kom på 29:e plats.
- Vi har jobbat i många år med miljöfrågor och sociala frågor, och det har gett konkreta resultat. Det är nog det de tagit fasta på när de gjorde listan. Al Gore hinner förhoppningsvis ifatt och förbi - klimatfrågan, som han jobbar med är viktig för mänskligheten.
Vad har du och Ikea konkret gjort?
- Vi har en bredd på vår verksamhet, och det är ett antal områden vi fokuserar extra på, till exempel materialet i våra produkter. Hälften av det är träbaserat och det är viktigt att det kommer från ett uthålligt skogsbruk. Vi kan inte garantera att varenda pinne kommer från rätt källa, men vi jobbar systematiskt med våra leverantörer och har kontroller för att se att våra krav följs. Vi har etiska koder som vi aktivt följer upp, och hundra specialutbildade kontrollanter som aktivt gör kontroller. När det gäller trä så har vi 15 jägmästare som är ute och gör stickprovskontroller.
- Sedan jobbar vi mycket med klimatfrågan och vår egen energiförbrukning, där vi ställer om till förnyelsebar energi. Det är en stor omställning och inget man fixar kvickt. Målet är att minska energiförbrukningen med 25 procent på lång sikt och till 2009 ska vi nå 15 procent jämfört med år 2005. Vi ska investera i egen produktion av förnybar energi; vi använder bland annat biomassa och geotermisk energi. Solenergi använder vi för uppvärmning av vatten på rätt många ställen och vi studerar om det är möjligt för oss att använda vindenergi.
I motivationen till att du hamnade högt upp på listan fanns även en julklapp till de Ikeanaställda i England med.
- Ja det var en ihopfällbar cykel som är bra att ha om man vill åka kollektivt. Det var en helt suverän idé som kom ifrån en lokal miljöchef där.
Kan de svenska anställda vänta sig en cykel som gåva?
- Nej, men jag tror att fler länder kommer att göra liknande aktiviteter.
Ikea måste generera mängder av transporter, hur jobbar ni med det?
- Vi har en bra bas i och med våra platta paket. I nästa steg jobbar vi mer med våra förpackningslösningar för att få in så mycket som möjligt i paketen, på pallarna, i containrarna och lastbilarna. När det gäller lastbilar så har vi en uppförandekod även där. Vi ställer bland annat krav på att motorerna ska ha en hög miljöklass och att chaufförerna är utbildade i eco-driving.
- Och när det gäller våra egna transporter så är målet att alla tjänstebilar ska vara miljöbilar senast år 2010.
Som kund på ett Ikeavaruhus kommer man ju ofta hem med något man inte visste att man behövde - är det en hållbar utveckling?
- Man kan ju fundera över det givetvis. I botten är vi ju ett affärsdrivande företag, men vi vill att alla produkter ska vara producerade på ett så schyst sätt som det går.
Fotnot: Ethisphere ges ut av ett forskningsinstitut i New York, och 100-listan toppas av EU:s kommissionär för konkurrensfrågor, Neelie Kroes. Hela listan finns på http://ethisphere.com/influential/