Snart börjar påskveckan, ett gyllene tillfälle för fackförbund i handeln att varsla om strejk. Handels avtal för 225 000 anställda i butiker och på lager löper nämligen ut på lördag. Och än så länge står parterna långt ifrån varandra. Handels vill ha minst 860 kronor per anställd plus en jämställdhetspott. Arbetsgivarna i Svensk Handel säger blankt nej. Enligt dem motsvarar Handels krav en löneökning på 4,7 procent, själva erbjuder de 2,6 procent på tolv månader, alltså detsamma som inom industrin.
Även på tjänstemannasidan pågår förhandlingar om ett nytt avtal. För Unionen, vars avtal löper ut en månad efter Handels, den sista april, finns det goda skäl att skriva på kvickt.
Skulle Handels få ut mer än de 2,6 procenten skapar det nämligen problem för tjänstemannafacket. Att Unionen skulle kräva mer är inte att tänka på, det skulle försämra trovärdigheten i kommande avtalsförhandlingar. Samtidigt kan man räkna med intern kritik om Unionens medlemmar i handeln ser att de LO-anslutna kollegorna redan lyckats få ett större påslag än vad det egna förbundet kräver.
Arbetsgivarna har för sin del inget emot att skriva avtal med Unionen först, trots att avtalet löper ut en månad senare än Handels.
- Vi skriver på så fort det är klart. Vi tänker inte sitta och vänta till sista april. Nu är det de berömda 0,2 procenten vi tjafsar om, det måste vi lösa på något sätt.
De 0,2 procenten är pengar som avsattes för kompetensutveckling i 2010 års avtal. På tekniksidan föll de ut som lön i det nya avtalet, något som handelsarbetsgivarna inte är pigga på.
- Det handlar om ett kort avtal. En förkrossande majoritet har bestämt att 2,6 procent på tolv månader är vad vi ska hålla oss till. Då är det bara för alla att göra det, tycker jag, säger Dag Klackenberg.