Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svårt att få jobb efter 50

Nordbor lever i snitt 20 år efter den förväntade pensionsåldern och kan räkna med många aktiva år efter att man slutat jobba. Det visar en ny rapport. Trots det rensas många arbetstagare bort vid rekrytering redan i 50-årsåldern.
Linnea Andersson Publicerad 10 december 2013, kl 16:30

Vi blir inte bara äldre och äldre utan dessutom friskare. Enligt en rapport från Nordens Välfärdscenter har vi generellt sett över tio år av god hälsa efter att vi går i pension. Enligt Bjørn Halvorsen, medförfattare till rapporten, bör vi ta till vara på åren då människor mår bra och därför skulle kunna jobba längre än de gör i dag.

- Frågan är vad vi vill göra med den här tiden i livet. Visst kan man flytta söderut och spela golf eller ägna tid åt barnbarnen, men det kanske inte räcker för alla. Arbete främjar hälsan, säger Bjørn Halvorsen.

När man börjar räknas som gammal verkar nordborna ganska överrens om, någon gång mellan 64 och 67 år, och de flesta svarar att man slutar vara ung i 37- till 40-årsåldern. Trots att man varken anses vara ung eller gammal vid 50 år, visar en norsk undersökning att det redan då är svårt att komma in på arbetsmarknaden igen om man varit sjukskriven eller arbetslös. Över 60 procent av arbetsgivarna svarar att de inte anställt någon 50-plussare det senaste året. Erfarenhet har företagen inget emot, men den erfarna personen ska helst vara ung.

I Norden är det ändå en hög andel mellan 50 och 64 år som jobbar, men sedan sjunker statistiken drastiskt. Trots att vi inte har någon formell pensionsålder i Sverige är det stor skillnad före och efter 65 år. I Norge går skiljelinjen vid deras pensionsålder på 67 år. Enligt Bjørn Halvorsen är skillnaden mellan länderna ett bevis på att det handlar om vilken inställning ett samhälle har till när det är dags att sluta jobba.

- Pensionsåldern är en institutionaliserad attityd, säger Bjørn Halvorsen.

Hur äldre nordbor själva ser på att jobba vidare beror på hur frågan ställs. Frågar man äldre om de vill fortsätta jobba efter pensionen svarar de flesta nej. Men på frågan "Kan du tänka dig att fortsätta arbeta något alls efter pensionsålder?" svarar majoriteten i stället ja. Enligt Bjørn Halvorsen kan det tolkas som att pensionärerna efterfrågar större flexibilitet kring möjligheten att fortsätta jobba även vid äldre år. Man kanske inte vill jobba heltid eller ha kvar sina gamla arbetsuppgifter men man vill ändå ha kvar en fot i arbetslivet.

Huruvida pensionsåldern bör höjas eller inte råder det delade meningar om. I Sverige svarar 60 procent nej till höjd pensionsålder. I Danmark är man mest positiva bland de nordiska länderna, i motsats till Finland där flest är skeptiska till att jobba längre.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.